Turska postala veliki proizvođač modernog oružja – Erdogan želi i nuklearno

0
281

SA DVE BRITANSKE KOMPANIJE PRAVI ARANŽMAN ZA PROIZVODNjU LOVCA PETE GENERACIJE TF-X

* Turska je jedina država u svetu koja je uspešno koristila lasersko oružje u ratnim uslovima za uništavanje neprijateljskih bespilotnih letelica. Druga je država na svetu (posle Rusije) koja ima antitorpeda spremna za borbenu upotrebu. A ispred je većine zemalja NATO, kao i ispred Rusije i Japana, u proizvodnji malih krstarećih raketa za avijaciju

* Turske rakete se već dižu iznad 100 kilometara, što znači da se ta zemlja našla u klubu onih čije rakete stižu u kosmos. A gde su svemirske rakete – tu ima i balističkih

* Turci imaju i dobru taktičku raketu Bora dometa 280 kilometara sa bojevom glavom teškom 480 kg. Već su testirali brodske krstareće rakete i sopstvene protivbrodske rakete koje serijski proizvode.

* Dva turska vojna giganta – Aselsan i Roketsan – su vojni koncerni svetske klase, sa ogromnim potencijalom u vojnoj elektronici, pomorskom podvodnom oružju, raketama, laserima i još mnogo čemu drugom

_________________________________________________________________

VEĆINA je danas sklona da Tursku asocira sa turizmom i morskim letovalištima.

Upućeniji: i da ratovima u Siriji, Iraku, Libiji i Karabahu, u kojima je Turska i vidljivo i nevidljivo učestvovala.

A sve to je samo vrh velikog ledenog brega.

Turska ima moćnu vojnu industriju i značajna tehnička dostignuća u vojnoj sferi.

Turska uspešno proizvodi laka oklopna vozila, samohodnu artiljeriju, protivavionsku artiljeriju i više vrsta drugog visokotehnološkog oružja.

Turska je jedina država u svetu koja je uspešno koristila lasersko oružje u ratnim uslovima za uništavanje neprijateljskih bespilotnih letelica.

Turska je druga država na svetu (posle Rusije) koja ima antitorpeda spremna za borbenu upotrebu.

Turska je ispred većine zemalja NATO, kao i ispred Rusije, Japana i mnogih drugih zemalja proizvođača oružja, u proizvodnji malih krstarećih raketa za avijaciju.

Turci imaju i dobru taktičku raketu Bora dometa 280 kilometara sa bojevom glavom teškom 480 kg. Tu rakete su koristili protiv Kurda u Iraku i vrlo je precizna. A rade i na taktičkim raketama većeg dometa.

Turci su takođe već testirali brodske krstareće rakete i sopstvene protivbrodske rakete koje serijski proizvode.

Dva turska vojna giganta – Aselsan i Roketsan – su vojni koncerni svetske klase, sa ogromnim potencijalom u vojnoj elektronici, pomorskom podvodnom oružju, raketama, laserima i još mnogo čemu drugom.

Štaviše. Turska ima nacionalni svemirski program i koji razvija strogo po planu. Turske eksperimentalne ultralake rakete za mikrosatelite još nisu iznele ništa na orbite, ali je u planu Ankare lansiranje korisnog tereta u kosmos 2025. godine.

Turske rakete se već dižu iznad 100 kilometara, što znači da se ta zemlja našla u klubu onih čije rakete stižu u kosmos.

A gde su svemirske rakete – tu ima i balističkih.

U Ankari oprezno priželjkuju i svoje nuklearno oružje.

Dana 4. septembra 2019. godine, govoreći u Sivasu na partijskoj konferenciji svoje Partije pravde i razvoja, Erdogan je doslovno izjavio:

„Neke zemlje imaju rakete sa nuklearnim bojevim glavama – ne jednu ili dve. Ali, nama govore da ih ne možemo imati. Ne mogu ovo da prihvatim“.

Erdogan je već više puta rekao da je nenuklearni status Turske neprihvatljiv, a unutar turske „desnice“ kruže glasine o početku rada na sopstvenoj nuklearnoj bombi.

Tehnički, Turska još nije u stanju da razvije nuklearno oružje, ali interesovanje za tu temu je jasno naznačeno sa najvišeg nivoa.

Jedan od najsloženijih i najambicioznijih programa turske vojne industrije je projekat sopstvenog borbenog aviona pete generacije TF-X, koji je razvila turska vazduhoplovna industrija (TAI). Turci sami nikada ne bi izneli ovaj projekat. Bio im je potreban partner koji će pomoći u dizajniranju te mašine, uraditi dizajn i obezbediti savetodavnu podršku.

I, takav partner je nađen. BAE Systems, Britanski avio-gigant pomoći Turskoj u stvaranju lovca pete generacije.

Rolls-Roice – koji je jedan od svetskih lidera u svojoj oblasti – ponudio je svoje motore za budući turski superavion. Zajedno sa prenosom tehnologije.

U međuvremenu je britanski ministar odbrane najavio da će sama London početi da proizvodi svoje lovce pete generacije «Tempest». To nije slučajno.

Pomažući Anakari, Britanci mogu prebaciti deo dizajnerskih radova na Turke i ne ulagati u njih ni novac ni sredstva, obezbedivši sebi željeni konačni rezultat.

Turska nije početnik u vazduhoplovstvu jer je učestvovala u proizvodnji F-35, a prethodno je počela da sklapa F-16 na svojoj teritoriji.

Britanci će se u svemu obilato osloniti na turski novac i dostignuća u pravljenju svog lovca pete generacije «Tempest».

I Turci dobijaju jer ne moraju više da brinu da će ih Sjedinjene Države, nezadovoljne saradnjom Ankare sa Rusijom, onemogućiti da se naoružaju «peticama».

Fakti