Sporazum Francuske i B. Britanije za zaustavljanje migranata

0
81

Velika Britanija i Francuska potpisale su sporazum o sprečavanju prelaska migranata preko Lamanša, a obe zemlje su se složile da će povećati broj policijskih patrola na ruti kojom je ove godine prošlo više od 8.000 ljudi.

Britanska ministarka unutrašnih poslova Priti Patel i njen kolega iz Francuske Žerar Darmanin potpisali su sporazum o sprečavanju migrantskih ruta preko Lamanša, prenosi Gardijan.

Patel i Darmanin su se složili da će broj pripadnika francuske policije koji partoliraju Lamanšom biti duplo uvećan, ali još uvek nije saopšteno koliki će broj britanskih policijskih službenika biti angažovan na zaustavljaju prolazaka migranata.

Dogovoreno je i da će biti poboljšana tehnologija nadzora, kao što su dronovi, radari, kamere i slično.

Sporazum, takođe, predviđa mere za podršku za smeštaj migranata u Francuskoj i mere za povećanje bezbednosti na granicama na lukama na severu i zapadu zemlje.

Broj migranata koji su u toku ove godine prešli Lamanš i došli do Velike Britanije premašio je 8.000, što je znantno više nego prošle godine, kada je taj broj iznosio 1.835.

Prema skorašnjem izveštaju, skoro 300 ljudi je izgubilo život dok je pokušavao da pređe Lamanš od 1999. godine.

Novi sporazum naišao je na protivljenje humanitarnih organizacija i aktivista. Oni tvrde da će usled ovakvih odgovora vlasti migranti pribegavati još opasnijim rutama.

Pravda