Iz Teherana stiže odgovor na atentat „oca nuklearne bombe“

0
121

Nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više

Poslanici iranskog parlamenta glasali su za ubrzavanje razmatranja nacrta zakona o aktivizaciji nuklearne aktivnosti zemlje, saopštila je parlamentarna agencija IKANA.

Zasedanje je održano u svetlu ubistva iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, šefa Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, koje se dogodilo 27. novembra u blizini prestonice.

Ranije su parlamentarci doneli odluku o razmatranju nacrta zakona pod nazivom „strateška mera za ukidanje sankcija“, a u nedelju je odlučeno da se nacrtu dodeli status dvostruke važnosti.

Kako je saopšteno ranije, nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uranijum na nivou iznad četiri odsto, umesto 3,67 odsto predviđenih nuklearnim sporazumom.

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

Nacrt takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora. Istovremeno, jedan od delova nacrta obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Srbijadanas