Mihajlović Dverima: Samo nemojte vi o energetskoj bezbednosti

0
104
foto jutjub

BEOGRAD: Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da su besmislene optužbe Pokreta “Dveri” u vezi s projektom “Turski tok”, jer je upravo energetska bezbednost Srbije glavni cilj Ministarstva rudarstva i energetike.

Pre svega, Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je pozitivno mišljenje na pomenuti zakon, i ničim nije doprinelo da se u bilo kom segmentu ovaj projekat uspori. Naprotiv, pokušavamo da ubrzamo realizaciju svih započetih projekata u rudarstvu i energetici, i tu smo da pomognemo preduzećima koja vode projekte da budu efikasnija, kako bi ispunili ono što im je država postavila kao zadatak, što važi i za izgradnju deonice gasovoda “Turski tok” kroz Srbiju, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Za energetsku bezbednost Srbije nemojte brinuti, nego pokušajte da se bolje informišete i naučite nešto o ovoj temi. A Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike uradiće sve da Srbija ima dovoljno energije i energenata, dovoljnog kvaliteta, koristeći sve resurse i sarađujući sa svima koji mogu da nam pomognu da taj cilj ostvarimo, istakla je ona.

I još jedna stvar: nemojte svoje optužbe koje imaju sasvim druge ciljeve, uvijati u tobožnju brigu za saradnju Srbije i Rusije. Pokušavali su i drugi da na taj način sakriju svoje prave interese, pa im nije uspelo, poručila je Mihajlovićeva.

Pokret Dveri optužio je ranije danas Vladu i ministarku Zoranu Mihajlović da su povlačenjem predloga Zakona o davanju garancija za kredit „Srbijagasa“, ugrozili nastavak radova na projektu „Turski tok“, za šta je novac bio namenjen, a time i energetsku bezbednost Srbije.

Dveri tvrde da je cilj „napada“ na „Srbijagas“ i neodobravanje garancije za kredit želja za istiskivanjem ruskih partnera iz oblasti energetike radi pronalaženja novih partnera u ovoj oblasti, što dovode u vezu s odredbama iz Vašingtonskog sporazuma, u kome se navodi da će Srbija „diverzifikovati svoje snabdevanje energijom“.

Uz pretpostavki da je, kako navode u saopštenju, nemoguće da ministarka Mihajlović ovako krupne odluke donosi bez saglasnosti predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, Dveri zaključuju da će se vlast u Srbiji polako distancirati od saradnje s Rusijom u oblasti energetike, što će se sigurno negativno odraziti na energetsku bezbednost naše države i naših građana.

Dnevnik