Radoje u kovid režimu

0
462
Photo by Pixabay from Pexels

Piše: Dragan Vujičić

Kriva je moja mati. Od kada sam progovorio lepo samo od nje tražio da me ne upisuje u školu nego da me pusti da ”teram loptu”. Jok ona. Zadrta Sremica, još udovica, upisala me u OŠ sa šest godina i to u onu pored naše zgrade koja se zove Radoje Domanović.

Nisam ja hteo ni u Gimnaziju. Hteo sam da šutiram loptu a ona navalila da idem ”il” da crkne. Išo sam tako i u gimnaziju sve manje ”terajući loptu”, i kada sam završio,i to joj je beše malo.

Domanović

-Neću se smiriti dok ne budeš imao diplomu u rukama-sećam se njenih reči koje su, kada ona beše u pitanju, značile zakletvu. Pošto sam krenuo na fakulet, stvarno sam požurio sa tim znajući koliko je zadrta.

Jedva sam se spasao da ne učim dalje kada sam negde pred kraj studija pronašao redakciju gde na miru mogu da dangubim za pare i da me više niko ne tera da učim. Pokazao sam majci diplomu i otišao u redakciju.

A sve vreme stanujem pored tog Domanovića, zgubidana i vaganbunda koji je za života napisao priča koliko može da stane na prste dve ruke i jedne noge bez dva prsta.
Taj i takav, nazovi pisac,zamislite ima i spomenik u novobeogradskom bloku 28. I kako da mi život pored Radoja ne ostavi traga?

Budi Bog sna

Legoh tako prošle noći kad naiđe strašan san.

”Odjednom se obretoh kao na nekom uskom, brdovitom i kaljavom putu. Hladna, mračna noć. Vetar jauče kroz ogolelo granje i čisto seče gde dohvati po goloj koži. Nebo mračno, strašno i nemo, a sitan sneg zavejava u oči i bije u lice. Nigde žive duše. Žurim napred i klizam se po kaljavu putu, to levo, to desno. Posrtao sam, padao, i najzad zalutao. Lutao sam tako bogzna kuda, a noć nije bila kratka, obična noć, već kao nekakva dugačka noć, kao čitav vek, a ja neprestano idem, a ne znam kuda”.

I naiđe putem čovek. Na licu mu maska, ali mi poznat.Jedan rukav na odelu mu fali,belasa mu tako desnica cela i samo se oči žagre. Nije neki razbojnik vidi se odmah i skoro da se i nisam ni uplašio kad stade pred mene.

-Odakle ti – frflja on ispod maske a ja isto frfljam: Iz Srbije (da ga ne uvedim).

-Čuo sam tu poštenu zemlju-veli ovaj a ja ga pitam, gde sam ja to a on kao da ne čuje.

-Pelenu na nosu ovde imamo svi – prekinu tišinu taj dobri čovek videvši da ga gledam ”ko tele”.

-Pa kako dišite – ne izdrža, a on ni pet ni šest:Nama kiseonik daju u bolnici.Kada nam je stani pani mi pravac pod bocu!

-E,baš u bolnicu – sad se i ja okuržih da sumnjam a on će:
-Ništa lakše,samo dođeš,testiraš se i uđeš pod bocu.

-I mogu baš svi?, ne verujem mu ja a on me samo gleda, nekako prezrivo.

Vala ne bi mi dobro kad to i ču i videh.

I ne znam šta ću dalje.

Gledam mu ruku bez rukava i mislim se koliko bi bilo bezobrazno da pitam a on ko da mi čita misli.

-To je zbog inakulacije. Sutra nas inakuliraju a narod ko narod, dosadilo mu da čeka pa pokido rukave još u novembru.

Ćutim, vidim neki pametan svet, lepo se izražava a neću ni da brukam moje Srbe.

Taj iz sna, neki prozorljiv tip, tad oseti da mi je neprijatno pa nastavi:

-Dosta nam je brate bilo prskanja pa smo ih molili da inakuliraju.

-Čime braćo slatka, pitam onako šašav a ovaj će:Čim oće!

U tom trenutku ja kao da čujem neki topot niz put. Gvirnu ovom iza ramena kad imam šta da vidim.Šest parova kao cezarova kohorta dalo se u galop po nekoj kaljuzi samo nigde konja nego čoveka jaše čoveka. Jahači nemaju rukav na desnici a konjači desnu nogavicu.

I da zavapim: Aman zemljo, kad ovaj dobri čovek nastavi:

-U našem kraljevstvu nema većeg priznanja nego kad te jašu.Kod Vas ne znam kako je ali ovde je red takav?
Mada je i kod nas red isti,ja opet ne mogu da udarim”na svoje”.

-Gledaj- sramežljivo šta bi pa nastavi:Kod nas oko tog inakuliranje ide drugačije. Stajemo mi u red pokorno ali te inakulacija prvo se proveravaju na embrionima pa na miševima pa onda malo na majmunima i dok dođu do nas traje po deset godina. Oko tog jahanja doduše,šta da ti kažem,uvek je bilo u redu ali kod je malo nezgodno da se kaljav pojavljuješ međ svetom pa smo jahanje prilagodili uslovima. Bitno je da se o tome ne priča.A vi ste Bogme baš neki otvoren svet-primetih.

I bi ovom mom drago, kad mu pohvali narod. Načisto se otvorio. Reče idemo pravac u Mehanu da vidiš koliko se mi otvaramo.

Kad tamo, a ono i kod njih i kod nas mehana ista.
Kod njih samo sede sa tim nosnim pelenama na licu i kad oće da popiju, strgnu pelenu i na eks.

Mi sesmo malo u kraj,ali sve gledaju u nas. Vidim, ovaj moj neki važan dasa bulje u njega sa poštovanjem ,kao da se snebivaju ali kad i on poruči dve rakije za naš astal i atmosfera se ”otopi”.

vakcina

Gledaju oni krajičkom oka još u nas al krenu i pesma. ”Počo” neki debeli što sedaše uz vrata:

”Kad me bodu, ja ne pijem vodu,
sučem šljivu i dodajem pivu”!
Uvati se Bogme lelemud. Poskidaše pelene pa udri po šljivi. Stihovi stižu jedan drugi:

”Lupi u desnicu, nek igla otupi
testovi su glupi, vakcinu mi kupi”

Uzneo se vidim i ovaj moj. Peva al po njemu bi ”reko” da se sprema i da zadene za pojas.

Nisam vala ”čeko” ni pet minuta.

Ustade.

-Braćo, da se sutra ubrza, nego svi sad pod iglu. Nek vidi Srbin kakav smo mi svet!

Zaurlaše ovi a onaj moj ih utiša jednim pokretom ruke.

-Kolbe – obrati se onom debelom. Šta ti dođe Korona Bili.

-Dođe mi da mu….- zausti ovaj kraj vrata ko da će psuje al ga taj moj saseče pogledom.

-Ti Bilija imaš po spisku,pa zovi čoveka da krenemo odmah i to na gradskom trgu.

Ne znam dalje ni kako me gomila iznese iz Mehane. Neko me guro, neko ćuško opet neko rukom pokazivao na obližnji trg, sve u svemu,nađoh se malo postrance od velikog sudilišta.

Kako je Bili dojaho tako brzo – ne pitaj te me.

Vas u skafander ko vanzemaljac a igla belasa na suncu.

Samo da ne bi onog čiče

Da su hrabri ti ljudi, jesu a da su ječali i to je tačno.
Nekakav sedi čiča umalo nije sve pokvario kad se pojavio iz mišije rupe:

Smežurana lica, bele kose i brade kao sneg banu među nas.

”Noge mu klecaju od starosti, leđa povijena, a ruke drhte. Glas mu je trepereo a u očima se svetle suze.

– Deco! – otpoče on, a suze se skotrljaše niz blede smežurane obraze i padoše na belu bradu. – Meni je teško i skoro ću umreti, ali mi se čini da je bolje ne dopustiti takvu sramotu. Meni je stotinu godina i živeo sam bez toga… Pa zar sada da mi se na ovu iznemoglu ruku udara inakulacija?”
Srećom te ga išutiraše.

karikatura

– ”Polako, zaboga, doći će svaki na red, niste valjda stoka da se tako otimate!”- drao se Korona Bili na masu a ovi, neko jaukne,neko zastenja ali niko se ne održa bez ikakva glasa dok ne dođe neki Lear.

Primi jednu, ni mukajeta pa strgnu rukav i sa levice.
Opali mu Bili i drugu a on kao stena.

I taman kad ovi počeše da mu tapšu krenuše da sevaju blicevi i uključuje se TV Prva direktno sa Trga ja dobi neki divlju snagu.

Razgrnu gomilu i zavika Biliju:

-Udri 10. Da vidite šta srpska majka rađa.

I tu se probudi.

“Vala ne čudim se samom snu, već se čudim kako sam imao kuraži i da sanjam strašne stvari, kad sam i ja miran i valjan građanin, dobro dete ove namučene, mile nam majke Srbije, kao i sva druga deca njena. ‘Ajde, da rečem da ja pravim izuzetak od ostalih, ali ne, brate, već sve na dlaku radim što i drugi, a ponašanja sam tako pažljiva da mi nema ravna. Jedared sam video na ulici otkinuto belo dugme od doktorske uniforme, zagledah se u njegov čarobni izgled i taman htedoh proći, pun nekih slatkih misli, dok mi odjednom zadrhta sama ruka pa pravo kapi; glava se sama prikloni zemlji a usta mi se razvukoše na prijatan osmeh, kojim obično svi mi starijeg pozdravljamo.”

Ja braćo draga nikad nisam prošao pored američke ili britanske ambasade a da nisam ”puzo” četvoronoške da ne uznemirim one časne marince i britanske nepalce što čuvaju njihove ekslencije.Tako sam dobar i pošten.
I baš tako nešto mislim te reših da ustanem iz kreveta i da suknem jednu ”našu”.Posle treće bi mi opet dobro te opet legoh.

I za đavola, ponovo dođe san a njemu kao da mi je neko doneo kompjuter.

(Slutim vala i ko bi mogo.Ona moja. Ona mi ga je i kupila pre 20 i kusur godina
I da jesam, ne bi je vala ”mlatno” jer juče beše 25. novembar Dan borbe protiv nasilja nad ženama a ja nisam čovek koji bi da kvari bilo šta).
I tako,kliknuh dugme, kud ga samo potrefi.

https://unlimitedhangout.com/2020/11/reports/us-uk-intel-agencies-declare-cyber-war-on-independent-media/

Vitni Veb piše:

….Britanske i američke državne obaveštajne agencije „naoružavaju istinu“ kako bi sprečili svako moguće sejanje sumnje u Kovid vakcinu dok se obe nacije pripremaju za masovne inokulacije.U nedavno najavljenom ”sajber ratu“ zapovedaće arbitri istine na osnovu Veštačke inteligencije u borbi protiv izvora informacija koji osporavaju zvanične narative.

…Samo u proteklih nedelju dana SAD i UK i njihove agencije Nacionalne bezbednosti su diskretno stavile do znanja da se sajber alati i mrežne taktike koji su ranije dizajnirani za upotrebu u ”ratu protiv terorizma“ nakon 11. septembra sada prenamenjeni i preoblikovani za upotrebu protiv izvora informacija koji promovišu ”sumnju u vakcine“ i sa informacijama povezanih sa Kovid-19 koje su u suprotnosti sa državnim narativima.

….Novu sajber ofanzivu pokrenula je u ponedeljak britanska obaveštajno-obaveštajna agencija, Centralni štab za komunikacije (GCHK) tako pokušava da cilja veb stranice koje objavljuju sadržaj koji se smatra ”propagandom“, a koji govore o zabrinutosti u vezi sa razvojem vakcine Kovid-19, koju finansira država, i multinacionalne farmaceutske korporacije.

…Slični napori su u toku u Sjedinjenim Državama, s tim što je američka vojska odnedavno finansira firmu poteklu iz CIA – prepunu bivših zvaničnika za borbu protiv terorizma koji su stajali iza okupacije Iraka i uspona takozvane Islamske države .Oni rade na razvoj algoritma veštačke inteligencije čiji je cilj da se obračunaju sa svima koji dovode u pitanje Vakicna operaciju poznatu pod nazivom Varp Spid.

https://www.thelastamericanvagabond.com/operation-warp-speed-is-using-a-cia-linked-contractor-to-keep-covid-19-vaccine-contracts-secret

…Obe zemlje se pripremaju da ućutkaju nezavisne novinare koji izazivaju legitimnu zabrinutost zbog korupcije u farmaceutskoj industriji ili krajnje tajne u vezi sa naporima za vakcinaciju Kovid-19, koje finansira država, sada kada je predviđeno da Fajzerov kandidat za vakcinu odobri Američka administracija za hranu i lekove (FDA) do kraja meseca.

(I kud baš tu stanicu da otvorim-pomislih u tom drugom snu. Valjda zbog one tri rakije…..)

Utonu nekako opet te udari u Tajms.

https://www.thetimes.co.uk/article/gchq-in-cyberwar-on-anti-vaccine-propaganda-mcjgjhmb2

…Novi sajber rat britanske obaveštajne službe nosi ime ”Propaganda vakcina“

U ponedelja Tajms piše da su dve države saveznici počele sajber-operaciju da poremeti propagandu protiv vakcina koju šire neprijateljske države“…Pored toga, vlada Velike Britanije naredila je 77. brigadi britanske vojske, koja je specijalizovana za ”informativni rat“, da pokrene mrežnu kampanju za suzbijanje ”lažljivih narativa“ o kvalitetu kandidataa za vakcinu protiv Kovid-19.

…Iz perspektive britanske države nacionalne bezbednosti oni koji dovode u pitanje korupciju u farmaceutskoj industriji i njen mogući uticaj na vodeće kandidate za eksperimentalne Kovid-19 vakcine (baš svi oni koriste eksperimentalne tehnologije vakcina koje nikada ranije nisu odobrene za ljudsku upotrebu) treba prvobitno ciljati pomoću sajber alata.

….U pitanju je veliki zaokret prema tretiranju navodnih ”anti-vaksera” koji će se ubuduće tretirati kao „pretnja nacionalnoj bezbednosti“

Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za borbu protiv digitalne mržnje sa sedištem u Velikoj Britaniji, član Upravni odbor britanske vlade za suzbijanje ekstremizma , koja je deo komisije vlade Ujedinjenog Kraljevstva za suzbijanje ekstremizma je još u julu rekao britanskim novinama Independent da bi ”išao i dalje od toga da se teoretičari zavera i anti-vakseri proglase ekstremističkim grupama koje su rizik za nacionalnu bezbednost“.

Ahmed je svoj stav obrazložio:”kada je neko izložen jednoj vrsti zavere, lako ga je odvesti putem kojim prihvata radikalnije poglede na svet koji mogu dovesti do nasilnog ekstremizma“.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-social-media-anti-vax-misinformation-vaccine-conspiracy-a9604481.html

Slično tome, istraživački centar vezan za američke obaveštajne podatke – Agencija za nacionalnu bezbednost, učestvovaće u novoobjavljenom ”sajber ratu“. I prema NSA ” američki anti-vakseri” su pokret koji predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti u slučaju ”pandemije sa novim virusom“.

(I kad htedoh da zatvorim prokleti kompjuter u još prokletijem snu greškom opet kliknuh na onog Vitni Veba.)

…Operacija ”Varp spid ”javno-privatno partnerstvo ima za cilj da do sledećeg januara vakciniše 300 miliona Amerikanaca,.Njom rukovodi američka vojska, a takođe uključuje nekoliko američkih obaveštajnih agencija, uključujući Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA) i Odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS), kao i tehnološke gigante povezane sa obaveštajnim podacima Gugl, Orakl i Palantir.

Zvanična uputstva kampanje Varp Spid detaljno razmatraju svoj fazni plan za angažovanje javnosti i rešavanje pitanja kod kolebljivaca oko vakcinacije. Prema dokumentu Varp Spid-a,pod naslovom ”Od fabrike do fronta“, ”strateška komunikacija i razmena poruka presudni su da bi se obezbedilo maksimalno prihvatanje vakcina a to zahteva ”zasipanje javnosti dobrim porukama” u nacionalnim medijima.“

Takođe se navodi da je ”rad sa etabliranim partnerima – posebno onima koji su pouzdani izvori za ciljanu publiku – presudan za unapređivanje javnog razumevanja, pristupa i prihvatanja eventualnih vakcina“ i da ”identifikovanje pravih poruka za promociju poverenja u vakcine, suprotstavljanje dezinformacije i usmeravanje na ranjive i rizične populacije neophodno da bi se postigla velika pokrivenost.

(Kud sam i lego-pomisli kad usta!)

IN4S