BELORUSKA VOJSKA NA NOGAMA: Napeto na zapadnim granicama

0
84

Situacija na zapadnim granicama Belorusije izaziva zabrinutost zbog povećanja broja i intenziteta akcija potencijalnog protivnika. Međutim, to ne predstavlja pretnju za državu, rekao je 23. novembra ministar odbrane Viktor Hrenjin.

„Ono što je posebno zabeleženo ove godine: letovi duž naše granice strateških bombardera B-52 iz kontinenta Sjedinjenih Država – na minimalnoj udaljenosti do 30 kilometara od naše državne granice“, rekao je šef beloruskog Ministarstva odbrane.

Takođe je primetio „višestruko povećani broj i intenzitet operativno-borbenih aktivnosti obuke“ koji se odvijaju na teritoriji susednih država.

„Situacija je komplikovana. S druge strane, vidimo da to ne predstavlja pretnju za našu državu. Međutim, situacija i dalje izaziva našu zabrinutost“, rekao je ministar u eteru beloruskog TV kanala.

Kao odgovor, Ministarstvo odbrane i beloruske vlasti sprovode niz mera za suzbijanje mogućih spoljnih pretnji – planiraju vežbe, kao i obuku u kojoj učestvuju vladini organi.

Samo prisustvo oružanih snaga, mobilizacionih mera, borbene i operativne obuke uz učešće saveznika već je demonstracija da je Belorusija spremna da odbije spoljne pretnje, naglasio je Hrenjin.

Najavio je održavanje belorusko-ruskih vežbi Zapad 2021, koje će biti velikih razmera i održaće se na pet poligona. „2021. godine je naš red da primimo naše ruske kolege“, naglasio je ministar.

Razmera vežbi „Zapad-2021“ nadmašiće poslednju vojnu vežbu „Slovensko bratstvo – 2020“. Prethodiće im „ogroman“ set pripremnih mera, rekao je Hrenjin.

Krajem avgusta ove godine, Ministarstvo odbrane Belorusije stavilo je neke vojne jedinice u stanje pripravnosti u okviru velikih taktičkih vežbi u oblasti Grodno blizu granice sa Litvanijom. Na službu su pozvani rezervni vojnici.

belo

Pravda