BAJDENOVA KANDIDATKINjA ZA ŠEFA PENTAGONA VEĆ NAJAVILA RATOVE

0
297

Američki predsednički izbori su gotovi i u januaru 2021. goduine Džo Bajden i Kamala Haris preuzeće vođenje Amerike u naredne četiri godine, a najavljeno je i ko će biti novi šef Pentagona.

Reč je o Mišel Flurno, koja će najverovatnije postati prva žena u istoriji koja upravlja američkom vojskom.

Mišel je nedavno dala izjavu koja je podigla Kinu na noge. Ustvrdila je da bi američka mornarica u Južnom kineskom moru mogla da uništi celokupnu raspoloživu kinesku flotu u roku od 72 sata.

Kineski „Saut čajna morning post“ preneo je citat iz njene izjave: „Kina će morati tri puta da razmisli pre nego što pokuša da se suoči sa američkom mornaricom u Južnokineskom moru (…) američka mornarica može da potopi kinesku flotu u roku od 72 sata.“

Mišel Flurno nije nepoznata američkoj vojsci. Do pre četiri godine bila je zamenica ministra odbrane za politička pitanja u administraciji 44. američkog predsednika Baraka Obame. Danas je, prema mnogim vojnim analitičarima, uključujući i američku najveću internetsku vojnu stranicu „Difens njuz“, Mišel jedan od glavnih pretendenata na čelo Pentagona, a ako se to dogodi, Bajden će voditi zemlju u sasvim drugom pravcu.

Naravno, kineska administracija se nije puno uznemirila zbog tvrdnje Mišel i njenu izjavu vide kao čisto političku retoriku koja treba da joj poveća šanse prilikom izbora za šefa Pentagona.

Kineski mediji prenose da su „pretnje Mišel o akciji u Južnokineskom moru – neizvodljive.“

Da je nova kandidatkinja za šefa Pentagona jako ratoborna potvrđuje i njena izjava u vezi Severne Koreje. Naime, Mišel je u više navrata upozoravala da Amerika mora da zaustavi napredak vojne industrije u Severnoj Koreji svim mogućim sredstvima, uključujući i upotrebu sile.

Informer/Intermagazin