Ko je Emili Marfi, zvaničnica od koje zavisi tranzicija Trump-Biden?

0
206

Prema „Predsedničkom zakonu o tranziciji iz 1963.“, direktor opštih službi američke administracije zaista mora formalno da prepozna Džoa Bajdena kao pobednika na predsedničkim izborima kako bi potvrdio postupak i oslobodio sredstva koja se dodeljuju budućem predsedniku. Sjedinjenih Država da izvrši tranziciju od oko 9,9 miliona dolara, rekao je ABC. Do sada Donald Trump još uvek nije prepoznao svoj poraz, a timovi Joea Bidena vezani su rukama i nogama. Ne mogu se sastati sa onima Donalda Trampa da bi uspostavili ovu tranziciju. Nakon validacije postupka, buduća administracija treba da postavi dva meseca do 20. januara.
Nominovao Donald Trump

Emili Murphi nalazi se u nezgodnom položaju. Donald Tramp i dalje vapi za „ukradenim“ izborima. I samo su nezavisni mediji napravili projekcije da utvrde kog kandidata je američki narod nominovao. Američki predsednik je sam imenovao ovog administratora na mesto direktora opštih službi američke administracije.

Emili Murphi zvanično je preuzela dužnost u oktobru 2017. godine. Tokom saslušanja za potvrdu u Senatu 18. oktobra 2017. godine, opisala se kao „vredna radnica“ pre nego što je detaljno objavila dugačak CV u službi američke administracije. Tokom drugog mandata Georgea V. Busha, Emili Murphi je bila na mestu šefa nabavke u GSA od 2005. do 2011. pre nego što se pridružila privatnom sektoru, a zatim vratila u administraciju.
Umešan u nekoliko kontroverzi

Od svog imenovanja, Emili Marfi je umešana u dve kontroverze koje podržavaju hipotezu o „odanosti“ Donaldu Trampu. Ona bi igrala ulogu u iznenadnom preokretu američke administracije u pokretu prostorija FBI-a u Vašingtonu 2017. Plan koji su demokrate pripremale deset godina.
Navodno je tokom saslušanja izostavila određene informacije. Donald Tramp bi intervenisao kako zgrade FBI ne bi mogle biti sravnjene, sprečavajući tako izgradnju hotela koji bi se nadmetao sa hotelom Trump International koji se nalazi u istoj ulici. Kako je Liberation pojasnila, Emili Marfi je takođe ovlastila Donalda Trampa da zadrži zakup ovog istog hotela, koji je niko drugi do istorijska stara zgrada pošte u Vašingtonu, savezna zgrada.
Obično diskretni GSA

Prema Bloombergu, GSA su retko u centru pažnje. Sa svojih 11.000 javnih službenika i godišnjim budžetom od 30 milijardi dolara, oni upravljaju saveznim zgradama u Sjedinjenim Državama. Takođe pružaju kancelarijski materijal i automobile za razne vladine agencije. 2000. GSA nije odmah pristao na prelazak sa Bila Klintona na Džordža Buša. Tek 12. decembra.
Ali razlike u glasu između budućeg predsednika Sjedinjenih Država u to vreme i Al Gore-a tada su bile mnogo manje od onih između Donalda Trampa i Joea Bidena. Ne postoji zakon koji primorava Emili Murphi da prizna Joea Bidena dok ishod ne bude zvaničan. Tako bi se moglo čekati do 14. decembra, odnosno datuma okupljanja izbornog kolegijuma koji će zvanično imenovati 46. predsednika Sjedinjenih Država.