Ključa u Jerevanu: Demonstranti zauzeli vladu i pretukli spikera parlamenta, hoće li Pašinjan sačuvati glavu?

0
117

* Predsednik Azerbejdžana, Ilham Alijev, objavio da je Jermenija „faktički kapitulirala“ – njegova armija će zadržati osvojeno, a ruski mirotvorci će se postaviti između

* Masovni protesti u Jerevani izbili čim se saznalo šta je Nikol Pašinjan potpisao. Vlada i parlament zauzeti na juriš. Bilo predloga da se na vlast dovede načelnik Generalštaba Onik Gasparjan

___________________________________________________________

PREDSEDNIK Azerbejdžana Ilham Alijev objavio je sunarodnicima da je Jermenija u Karabahu – kapitulirala.

Povodom sporazuma o „prekidu neprijateljastava“, koji je sinoć potpisao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, rekao je:

„Završili smo ratnu fazu borbe za Karabah, sad počinje – političaka. To je za nas maksimalno povoljno jer sve ovo znači da je Jermenija faktički kapitulirala“.

Alijev je, pored ostalog, imao u vidu da sporazum koji je potpisao sa Pašinjanom predviđa da vojske obe strane zadržavaju zauzete pozicije, a da će se ruski mirotvorci postaviti između njih.

S obzirom na to da su Azeri zauzeli Šuši i veći broj naselja unutar samog karabaha – to i jeste kapitulacija. Ili bar polukapitulacija i vrlo nepovoljna pozicija za Jermene za vođenje pregovora.

Ovoga su potpuno svesni u Jermeniji, pa je noćas u Jerevanu proključao bes protiv Pašinjana i njegovog režima koji se pokazao nesposobnim da vodi rat i narod.

Više hiljada demonstranata prvo je opkoliko zgradu Vlade, a ubrzo potom je – bukvalno na juriš – zauzelo.

Demonstranti su razvalili ulazna vrata i porazbijali prozore na prvom spratu vladine zgrade.

U kabinetima ministara i njihovih saradnika razbijani su nameštaj i kompjuteri.

Demolirana je i sala u kojoj zaseda vlada.

Neki od demonstranata su predlagali da se vlast prenese na Onika Gasparjana, drugi su bili da se odmah zauzme i zgrada parlamenta.

Treći su bili za „brzo blokiranje“ jerevanskog aerodroma.

Dok je to licitiranje trajalo, deo demonstranata je krenuo prema Pašinjanovoj premijerskoj rezidenciji, a deo prema parlamentu.

Spiker parlamenta – Ararat Mirzojan – pokušao je da ga napusti u službenom automobilu sa obezbeđenjem. Međutim, bili su zaustavljeni – a Mirzojan pretučen.

Pašinjan, koga su Amerikanci doveli na vlast pomoću atipične obojene revolucije, oglasio se tvrdnjom da druge mogućnosti osim potpisivanja „prekida neprijateljstava“ za Jermene – nije bilo.

Nije, međutim, nimalo sigurno da će mu to pomoći da spasi vlast, a možda ni – glavu…

 

Fakti