Predstava za „lošeg” momka

0
115

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade, udaljila je prošlog vikenda sa sastanka u Nemanjinoj 11 direktora „Srbijagasa” Dušana Bajatovića obrazlažući to „nepoštovanjem institucije Vlade Srbije”. Upada u oči činjenica da stara-nova ministarka energetike nije to uradila u četiri oka, već pred unapred pripremljenim i upaljenim TV kamerama koje su sve brzo pustile u etar, čime je valjda htela da pokaže ko je gazda, a ko loš momak.

Ali i da podseti na njen raniji odnos s direktorom ovog javnog preduzeća kada je javno poručivala da Bajatović nema šta da traži u „Srbijagasu”, da će tražiti istragu u ovom javnom preduzeću, da će menjati „Srbijagas” sa ili bez Bajatovića…

Ministarka je ovog puta zamerila Bajatoviću što se na sastanku nije pojavio sa saradnicima već je došao sam, a kada je njegov odgovor „da ne zna šta to oni bolje i više mogu da znaju od njega” nije zadovoljio, pozvala je u pomoć ni manje ni više nego obezbeđenje vlade, zatraživši da prvog čoveka „Srbijagasa” udalji sa sastanka.

Mihajlovićeva je početkom nedelje ponovo skrenula pažnju na sebe, opet zahvaljujući Bajatoviću. Ovoga puta napisala je na „Instagramu” da nju ne zanima ko je direktor „Srbijagasa”, već da li se u tom preduzeću radi odgovorno i u interesu zemlje. Naglasila je pri tome da je puno problema u ovoj kompaniji, posebno ako se govori o ćerkama firmama, „Transportgasu”, „Gastransu”…

Prema javno dostupnim podacima, „Srbijagas” koji je 2008. kada je Bajatović došao za direktora imao veće gubitke nego što je bila procenjena vrednost firme od minus 2,2 milijarde, ostvario je od 2015. do 2019. ukupnu neto dobit od 280 miliona evra. Samo lane dobit je bila 40,5 miliona evra, dok je „Transportgas” za koji ministarka tvrdi da ima problema, ostvario dobit od 730 miliona dinara ili 6,2 miliona evra. Trend uspešnog poslovanja nastavlja se i u ovoj godini. U prvom kvartalu 2020. „Srbijagas” je ostvario dobit od 16 miliona evra.

Prozvani Bajatović uspeo je zajedno s ruskim „Gaspromom” da posle 25 godina završi gradnju prvog skladišta gasa „Banatski dvor”, čime je dodatno obezbeđena energetska stabilnost zemlje, a što je najvažnije prošle godine je završena i gradnja gasovoda „Turski tok” preko Srbije. Tako posle 50 godina dobijamo alternativni pravac snabdevanja gasom. Počeli su i radovi na gradnji gasovoda Niš–Dimitrovgrad.

Činjenica je da svako preduzeće može uvek i više i bolje. Ali onda se postavlja logično pitanje, zašto se loša praksa u „Srbijagasu”, na čijem je Bajatović čelu evo već 12 godina, nije prekinula i ranije nego se čekalo da dođe stara-nova ministarka koja nije iz SPS-a i da to pompezno objavi. Ili ipak nekog ozbiljno žulja pozicija direktora u „Srbijagasu”, vredna više desetina hiljada evra mesečno, pa bi svi da budu Bajatović.

Ako je to, onda moraju da znaju da on ne može sam sebi ni da poveća ni da smanji platu, ali može da ga bira i smenjuje ista ta vlada u kojoj sve ove godine sedi ministarka i potpredsednica Mihajlović.