Inspekcija naložila rušenje Galensovog puta na Fruškoj gori

0
449

Pokrajinska građevinska inspekcija donela je rešenje o obustavi radova i uklanjanju puta izgrađenog na brdu Kesten, na Fruškoj gori, objavila je Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.
Ona je navela da je drugostepena inspekcija obavila inspekcijski nadzor nakon njihovog prigovora na rad prvostepene inspekcije Opštine Beočin i da je danas stiglo obaveštenje da investitor mora da ukloni taj betonski put.

„Čekamo još i odgovor pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine u vezi sa višestrukim kršenjem Zakona o zaštiti prirode“, navela je Dragana Arsić.
Podsećamo da je na brdu Kesten kod Rakovca izgrađen betonski put, koji bi trebalo da bude pristupni put do gazdinstva u vlasništvu jedne od vlasnica kompanije Galens Sanje Petrić.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore je zbog izgradnje tog puta i zbog toga što je sa dve metalne kapije blokirana planinarska staza, polovinom septembra, organizovao akciju za „oslobađanje“ planinarske staze. Blokirana staza nalazi se u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić.

Vlasnici kompanije Galens tada su saopštili da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da imaju nameru da na tom mestu grade sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Dodali su da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.


Autor: 021.rs