VUČIĆ SAOPŠTIO: EVO KO ULAZI U VLADU! Dačić predsednik Skupštine

0
165

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji nakon završene sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, a tom prilikom je saopštio da će i SPS i SPAS ući u novu vladu.

– Nisu nam potrebni ni koalicioni partneri sa naše liste. Danas bi SNS sam imao 180 poslanika, da su danas izbori. Ali poruka naroda ne sme da se shvati neozbiljno. Imamo vrlo dobru saradnju sa SPS Ivice Dačića. Imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, ali sam više predloge Dačića prihvatio ja nego on moje. Dobre stvari smo uradili za našu zemlju, zajednički. Nisu nam bili potrebni ni ranije, ali nastavićemo da radimo sa njima u nešto izmenjenom formatu. Takođe, imao sam priliku da bolje upoznam gospodina Šapića. Bio sam zadovoljan i u ljudskom smislu i kao predsednik Republike. Nikakve zahteve nije imao. Ni za ministarstva, ni za direktore, ni za čim što je inače političarima plen. Razgovarali smo o stanovima za vojna lica, o spoljnoj politici. On nije tražio ništa, njegova stranka imaće jednog ministra u novoj vladi. Predsednik Narodne skupštine biće Ivica Dačić – objasnio je Vučić.

Kako navodi, za njih kao stranku bilo je važno da se razmišlja koji se program kandiduju i koje planove provode u delu.

„Dobili smo veliku podršku narodu, da su danas izborii ta podrška bi bila još veća“, kaže.

Kaže da je promenom brojnih gradonačelnika pokazano da je stranka spremna da se menja i da kritikuje sebe, a kako precizira – „52 odsto gradonačelnika i predsednika opštine“ je promenjeno.

Postavljalo se pitanje, kaže, da li da SNS uzme sve u svoje ruke kada je formiranje vlasti u pitanju, a danas su definisali šest osnovnih ciljeva.

„Vlada je ograničenog trajanja – parlamentrani zbori zajedno sa predsedničkim izborima biće održani 3. aprila“, kaže.

Prva je borba protiv koronavirusa, koju, prema njegovim rečima, moramo uspešno da okončamo.

„Potrebna je izgradnja novih kapaciteta bolnica, dodatno ulgaganje novca iz budžeta“, navodi.

Drugi najvažniji zadatak je borba za interese naroda na KiM.

„Za to nam je potrebno široko jedinstvo naroda i da budemo spremni za kompromisna rešenja“, kaže.

„Neki su pomislili da su jači od države, pa će tačka 3 – borba protiv mafije biti žestoka. Tačka četiri biće očuvanje nezavinsoti Republike Srbije“ objašnjava i dodaje dalje da su tačka pet ubrzane reforme, posebno rešavanje problema vladavine prava i Evropske integracije.

„Ako pogledate poslednja istraživanja javnog mnjenja uz značajan skok stranke kojoj pripadam postoji dramatičan skok onih koji su svkako naši politički neistomišljenici, čiji program ne razumemo ali ćemo saslušat“, dodaje.

U ovih godinu i po dana – kao 6 cilj, predsednik navodi da Srbije ekonomski mora da nastavi da snaži.

„Dolazimo do koalicionih partnera – hoće li ih biti?“

„Dolazimo do koalicionih partnera – hoće li ih biti? Nisu nam potrebni ni koalicioni partneri sa naše liste. Kada imate toliku podršku naroda ne smete da dozvolite da je pogrešno razumete. To mora da vas obaveže i da pokažete odgovornost i ozbiljnost i morate da razumete da su vam ljudi pružili priliku da obezbedite njihovu budućnost“, kaže i dodaje:

„U skladu sa tim lično sam pored mandatarke Brnabić učestvovao u razgovoru sa ljudima koji su prešli izborni rang“.

Sa Ivicom Dačićem se na kraju saglasio, kako navodi, iako su postojali različiti stavovi.

„Dobre stvari smo uradili za našu zemlju“, dodaje, objašnjavajući da su mnoge dobre stvari sa SPS-om urađene tokom protekle 4 godine.

„Mi njihovu snagu poštujemo“, kaže i dodaje da će se nastaviti saradnja sa SPS-om u nešto izmenjenom formatu.

Kada je u pitanju Aleksandar Šapić, navodi da je bio izuzetno zadovoljan i kao predsednik republike, jer Šapić nije imao nikakve zahteve, već je želeo da razgovara o budućnosti Srbije. Na kraju se dogovorilo da njegova lista ima jednog ministra u novoj vladi.

„Imaćemo predstavnika manjina, ali to moraju da budu stručni ljudi“, dodaje.

Predsednik Narodne Skupštine biće Ivica Dačić, ističe.

„Biće mnogo posla za njega kao za predsednika parlamenta. Smatramo da je važno da zajendički učestvujemo u stvaranju nečega što smatramo da je dobra budućnst Srbije”, pojašnjava.

Parlament će u ovih godinu dana morati da sprovede brojne reforme, a kako navodi imena ministara nisu do kraja dogovorena.

„Ko ste vi, bando jedna mafijaška?“

„Ono što se zbiva u poslednjih 20 dana pokazuje da se zmiji mora stati za vrat i to ćemo da uradimo. Svima koji misle da su jači od države pokazaćemo da je država najjača“, kaže o najavljenoj budućoj borbi sa mafijom.

„Ko ste vi, bando jedna mafijaška, da reketirate po Srbiji? Da vidimo da li ste jači od države“, kaže i naglašava da će kao predsednik države dati sve da tu bandu „rasturi maljem u glavu“.

„Goniću vladu da svu tu bandu rasturi maljem u glavu“, dodaje.

Podsetimo, sednica je počela oko 17 časova u prostorijama naprednjaka u Novom Beogradu.

Kako je ranije danas naveo Tanjug, Vučić će izneti stav te stranke i njenog rukovodstva o predlogu mandatarke Ane Brnabić za sastav nove vlade.

Prema Tanjugovim informacijama, predsednik Vučić govoriće o još nekim aktuelnim temama, a pre svega, o borbi protiv organizovanog kriminala i mafije, koju je u ponedeljak najavio kao jedan od prioriteta države na unutrašnjem planu, u narednom periodu.

Foto jutjub

Intermagazin