Demanti Crkvene opštine novosadske

0
193

Povodom neistinitog teksta objavljenog na portalu Nova.rs pod naslovom Irinej zabranio turistima ulazak u crkvu zbog Roberta Čobana, Crkvena opština novosadska demantuje navode kompanije Color Media Communications i, u cilju istinitog obaveštavanja javnosti, u celosti prenosimo njen demanti.

 

Radi istinitog obaveštavanja javnosti, Srpska pravoslavna Crkvena opština novosadska objavljuje sledeći

D E M A N T I

Portal Nova.rs, 17. oktobra 2020. godine, objavio je neistinit tekst sa tendecioznim i zlonamernim naslovom Irinej zabranio turistima ulazak u crkvu zbog Roberta Čobana.

Reč je o grubom obmanjivanju javnosti jer se Crkvena opština novosadska, a ne Eparhija bačka ili episkop Irinej, obratila pismom kompaniji Color Media Communications i obavestila ih da planirane aktivnosti posete hramovima kroz njihov projekat Novi Sad za početnike ne mogu realizovati bez prethodnog obaveštenja i dogovora sa nadležnom Crkvenom opštinom upravama hramova. U istom dopisu je istaknuta i činjenica da zbog sve učestalijih kleveta direktora i vlasnika ove kompanije na račun Srpske Pravoslavne Crkve i njenog odnosa prema sopstvenoj duhovnoj, istorijskoj i kulturnoj baštiti, Crkvena opština novosadska ne želi da bude deo takvog projekta.

Kompanija Color Media Communications je brzo odgovorila kratkim elektronskim pismom ističući da ,,nije ni planirano da turistička tura ulazi u hramove, zbog epidemiološke situacije. To je razlog zbog kog nismo tražili dozvolu”.

Ipak, sutradan, 17. oktobra 2020. godine, vlasnik i direktor navedene kompanije, zanemarujući sopstveni dopis, i portal Nova.rs su svesno i zlonamerno dezinformisali javnost i po ko zna koji put oklevetali Srpsku Pravoslavnu Crkvu, odnosno jednog od njenih najuglednijih arhijereja, i time još jasnije potvrdili da im nije stalo do istine. Više je nego jasno da Preosvećeni Episkop bački g. dr Irinej nije zabranio ulazak u hramove niti se uopšte time bavio, a da je epidemiološka situacija bila glavni i jedini razlog zbog kojeg su turisti Color Media Communications ostali izvan hramova.

Sveti hramovi u Eparhiji bačkoj, a samim tim i u Novom Sadu, su uvek bili i biće podjednako otvoreni za sve ljude dobre volje, bez obzira njihovu konfesionalnu ili nacionalnu pripadnost. Eparhija bačka sa svojim crkvenim opštinama se trudila da i u vreme najveće hajke na Crkvu i vernike u vreme ovogodišnjeg Vaskršnjeg posta i praznika, u čemu je prednjačio navedeni portal sa svojom sestrom bliznakinjom N1, zadrži otvorene hramove, pa isto čini sada i činiće zauvek. Sveti hramovi, kao vidljivi znak Božjeg prisustva na zemlji i Dom Boga Živoga, su otvoreni za sve ljude, a posebno za one koji su u stanju da prepoznaju i osete duh Ljubavi Božje. Oni koji su zlonamerni i ne gaje ljubav nego mržnju i zavist, sami sebi zatvaraju vrata hramova i lišavaju sebe zajednice sa Bogom.

Po zapovesti Gospodnjoj, molimo se i za njih: da im Gospod prosvetli razum i dušu i privede poznanju Istine, oslobađajući ih svake laži i zle napasti.

Crkvena opština novosadska

Podsećamo javnost da je predstavnicima kompanije Color Media Communications upućen poziv da učestvuju u radijskoj emisiji Informativne službe Eparhije bačke – realizovanoj povodom teme obnove fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu, kao i povodom drugih aktuelnih tema – na koji se oni nisu odazvali, ali su, uprkos tome, nastavili sa svojom prljavom medijskom kampanjom.