Ugrožena bezbednost Vladičanskog dvora

0
435

Višemesečna medijska haranga koja se vodi protiv Srpske Pravoslavne Crkve kulminirala je napadom na Vladičanski dvor u Novom Sadu, u noći 8/9. oktobra 2020. godine, kada su nepoznati počinioci upali na gradilište i u dvorište zgrade administrativnog centra Eparhije bačke, u kojoj Episkop bački stoluje, živi i radi.

Podsećamo da su pojedini mediji tokom proteklih sedmica – ne birajući sredstva, a imajući jasan cilj – vodili perfidnu kampanju protiv Eparhije bačke i njenog Episkopa. Pod plaštom zabrinutosti za kulturno i istorijsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora, izrečene su mnoge uvrede, klevete i laži kako bi se narušilo poverenje u Srpsku Crkvu, sa tendencijom na diskreditovanje ugleda Episkopa bačkog g. Irineja. Iako su plasirane vesti o navodnoj ugroženosti novinara pojedinih medija, rezultat takvog „profesionalnog i objektivnog” novinarstva je proizveo direktno ugrožavanje bezbednosti sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve, a posebno, u ovom slučaju, vladike Irineja i njegovih najbližih saradnika. Koliko su pojedinci bili odlučni u nameri da pričine štetu Eparhiji bačkoj i da ugroze osnovno ljudsko pravo na život, imovinu i slobodu kretanja svih lica koja žive i rade u Vladičanskom dvoru, vidi se i iz počinjenog (ne)dela.

Policija je načinila uviđaj. Na lice mesta je došao g. Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je, zajedno sa izvođačem radova, konstatovao da će rokovi za završetak radova biti produženi usled nanete štete Vladičanskom dvoru i, radi bezbednosti objekta, biće uveden 24-časovni fizički nadzor. Ovo je atak na sâm Dvor kao spomenik kulture, a cela situacija je prouzrokovana pisanjem zlonamernika o načinu rada i obnovi Dvora. Policija je izašla na lice mesta da bi se konstatovala šteta. Na svu sreću, ono što je uništeno moguće je nanovo uraditi, tako da će tek u narednim danima biti tačno definisano kolika je materijalna šteta. Probaćemo i da na bazi sigurnosnih kamera nadležni organi uđu u trag počiniocima, kazao je g. Vapa.

Nameće se pitanje: da li će se vinovnici događaja zaustaviti na ovome ili će – ne dao Bog – dobiti inspiraciju za nastavak ovog vandalskog čina, a mediji nastaviti da stvaraju atmosferu linča, gazeći principe osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti, koje prividno podržavaju? Poziv Gospodnji je da se molimo, kako za prijatelje tako i za neprijatelje naše, i Srpska Pravoslavna Crkva se moli Gospodu Isusu Hristu da On svima podari ljubavi, sloge i mira.

Informativna služba Eparhije bačke