RUSIJA PRONAŠLA ZAMENU ZA NAFTU: Razvija se novo gorivo

0
169
Photo by Pixabay from Pexels

Rusija je pronašla zamenu za naftu – to može biti vodonik. Ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da Rusija sada pregovara sa Nemačkom o zajedničkom istraživanju o proizvodnji energije zasnovanoj na takozvanim „zelenim tehnologijama“, prenosi RIA Novosti.

„Vodonik ima veliki potencijal u energetskom sektoru, Rusija mu posvećuje posebnu pažnju, aktivno sprovodi naučna istraživanja“, prokomentarisao je on. U isto vreme, ministar je naglasio da ugljovodonici neće nigde ići i da će zadržati lavovski udeo u globalnom energetskom bilansu, uprkos povećanoj potražnji za obnovljivim izvorima. „Čak i do 2050. godine, biće najveći deo njih u globalnom energetskom bilansu. Da, Evropa bi mogla imati drugačiji energetski bilans. Zbog toga je danas važno razumeti koji će uslovi biti da bi se cela zemaljska kugla dobila energijom “, objasnio je Novak.

Ovo nije prvi put da ruske vlasti govore o napuštanju zemlje od naftne zavisnosti. Na primer, krajem septembra o ovome je govorila govornica Saveta Federacije Valentina Matvienko. Prema njenim rečima, do 2023. godine prihodi od nafte i gasa znatno će se smanjiti, što „govori o dinamičnijem razvoju i diverzifikaciji ekonomije“.

Ranije je predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija uspela da siđe sa naftne igle. Primetio je da su ugljovodonici i dalje glavni izvor budžetskih prihoda. Međutim, 2021. godine udeo budžetskih prihoda prvi put u savremenoj istoriji Rusije opašće na trećinu, a udeo nenaftnih i gasnih budžetskih prihoda povećaće se na 70 odsto.

Pravda