„Zlatni vitez 2020“ pukovniku Slaviši Goluboviću za knjigu „Pad noćnog sokola“

0
352

Pukovnik Slaviša Golubović za knjigu „Pad noćnog sokola“ u prevodu na ruski jezik dobitnik je prestižnog međunarodnog priznanja „Zlatni vitez 2020“ – Zlatna diploma u kategoriji Istorija slovenskih naroda, na XI Međunarodnom književnom forumu „Zlatni vitez“ koji je ove godine održan u Moskvi.

Knjigu „Pad noćnog sokola“ objavio je Medija centar „Odbrana“ 2016. godine i do sada je imala dva izdanja. Izdavač knjige na ruskom jeziku je izdavačka kuća „Vizantija“ iz Beograda, a urednik izdanja je istoričar Dejan Ristić.

Međunarodni književni forum „Zlatni vitez“ održava se u okviru Slovenskog foruma umetnosti „Zlatni vitez“ i okuplja književnike, naučnike i publiciste koji pišu na ruskom jeziku, a čija dela odgovaraju krilatici „Za moralne ideale, za uzdizanje ljudske duše“.

Organizacionom odboru XI Međunarodnog slovenskog književnog foruma „Zlatni vitez“ ove godine pristiglo je 188 književnih, naučnih i publicističkih dela iz Ruske Federacije, Kine, SAD, Italije, Republike Srbije, Argentine, Jermenije, Belorusije, Bugarske, Moldavije, Poljske i Ukrajine.

Organizatori Književnog foruma su Međunarodni forum „Zlatni vitez“, Savez pisaca Rusije, Savezna agencija za štampu i masovne komunikacije, kao i Izdavački savet Ruske pravoslavne crkve.

Nagrade laureatima biće uručene na svečanosti 15. oktobra u Moskvi. Zbog ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa nagrade će biti uručene samo autorima iz Ruske Federacije, dok će ostalima biti uručene u naknadnom terminu.

Rusko izdanje knjige „Pad noćnog sokola“ već je našlo svoje mesto u vojnim školama i akademijama, važnim institucijama prosvete, nauke i kulture Ruske Federacije, naučnim i intelektualnim krugovima, kao i među širokom čitalačkom publikom ruskog govornog područja.