VOJSKA SRBIJE USKORO NABAVLjA NOVE DRONOVE

0
263

VOJSKA Srbije mogla bi da uskoro da dobije još jedan moderni sistem naoružanja, ovog puta reč je o bespilotnoj letelici turske proizvodnje „Bajraktar”.

Kako „Politika“ nezvanično saznaje, takva mogućnost otvorena je nakon posete delegacije Srbije Turskoj, koju je predvodio ministar finansija Siniša Mali. Više o ovoj poseti i njenim rezultatima znaće se narednih dana.

„Bajraktar” je borbena bespilotna letelica, naoružana vođenim raketama, koja je upotrebljavana u dejstvima u Libiji, Siriji i Iraku. Prema raspoloživim podacima, azerbejdžanska vojska upotrebljava je u sukobima protiv jermenskih snaga u Karabahu.

Veruje se da su snimci zastrašujuće preciznog uništavanja tenkova i drugih ciljeva, koje objavljuje Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, snimljeni upravo iz ovog ubojitog drona.

Ova vest je iznenađenje i za poznavaoce prilika u Vojsci Srbije koja već koristi kineske bespilotne letelice CH-92A a uskoro će i „pegaze”, koji će, posle dužeg niza godina domaćeg razvoja, konačno biti proizvedeni u saradnji sa Kinom.

Ipak, „Bajraktar” ima veće dimenzije, veću nosivost i domet od CH-92A i „pegaza”.

Sagovornik „Politike” iz Ministarstva odbrane je letos zagonetno najavio da će se, po završetku rada na „pegazu”, raditi na razvoju veće bespilotne letelice.

Da li će ta letelica imati neke veze sa „Bajraktarom”, odnosno da li će biti transfera tehnologija kao u poslu sa Kinezima, za sada nije poznato.

Inače, Turska proizvodi i bespilotnu letelicu „anka”, još veću od „Bajrakatara”.

Vučić: Reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u ponedeljak da je Srbija veoma zainteresovana za nabavku turskih bespilotnih letelica – „bajraktar”.

„Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju, reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama, moram da pohvalim turske proizvođače”, rekao je sinoć Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Ističe da je Srbiji uvek u interesu da osnaži i pojača svoju gotovost i spremnost za odbranu.

„Mi nikome niti pretimo, niti ćemo koga da napadamo, ali moramo uvek da budemo spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno, ipak, bili iznenađeni. I u skladu sa tim preduzimamo sve korake i mere i nije nam lako pošto moramo da izdvajamo značajna finansijska sredstva da bi išli u korak sa zemljama koje su vojno svrstane”.

Intermagazin