ERDOGAN ŠIRI OSMANSKO CARSTVO: „Jerusalim je naš grad“

0
71
Foto jutjub

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo je obraćanje Parlamentu Turske u četvrtak dugim govorom o Jerusalimu i Palestincima u kojem je naglasio – Jerusalim je naš grad.

Erdogan se pozvao na vladavinu Osmanskog carstva Jerusalimom koje je trajalo vekovima, tačnije, kako je naveo od 1517. do 1917. godine.

„U tom gradu, koji smo morali da napustimo u suzama tokom Prvog svetskog rata još uvek se mogu videti tragovi osmanskog otpora. Tako da je Jerusalim naš grad”, rekao je turski predsednik.

On je dodao da je zidine Jerusalima, koje još uvek stoje, i Kupolu na steni u Starom gradu obnovio Sulejman Veličanstveni, koji je vladao Osmanskim carstvom od 1520. do smrti, 1956. godine.

„Pitanje Jerusalima nije običan geopolitički problem za nas. Najpre Stari grad, srce Jerusalima, sagradio je Sulejman Veličanstveni i naši preci pokazali su poštovanje i visoko su cenili taj grad”, naveo je Erdogan.

Potom se osvrnuo na položaj Palestinaca.

„Palestinski narod živeo je tu vekovima, ali je bio okupiran i njegova su prava bila ugrožena”, naveo je turski predsednik, prenose izraelski mediji.

Intermagazin