Gosti Jutarnjeg programa Radio-Besede: prota Vladan Simić i g. Zoran Vapa

0
205

Restauracija fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu našla se, proteklih nekoliko dana, u žiži interesovanja medijâ u našoj zemlji, koji su započeli otvorenu kampanju protiv Eparhije bačke i nadležnog Arhijereja – jednog od najuglednijih episkopa Srpske Pravoslavne Crkve. Zašto su pločice na fasadi Vladičanskog dvora postale jedan od razloga iznenadne brige za zaštitu kulturne baštine, da li je projekat obnove fasade Vladičanskog dvora rađen u skladu sa propisanim merama i koji radovi su predviđeni projektom obnove fasade Vladičanskog dvora – pitali smo protojereja Vladana Simića, sekretara Eparhije bačke, i g. Zorana Vapu, direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prota Vladan je naveo da je projekat obnove spoljašnje fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu zajedničko delo Pokrajinskog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kada neko izjavi da je pločica Vladičanskog dvora u takvom stanju da nije potrebna njena obnova ili da je potrebno neko malo restauriranje, ja mogu samo da pročitam u tim rečima ili neznanje ili lošu nameru. Lično sam video kako to izgleda: kada pokušate da učinite onako kako je bila prva zamisao – da se sačuva što je više moguće tih pločica, da se one lagano skidaju, da posle toga idu na restauraciju i da se, kao restaurirane, vrate na zgradu, dođete do problema da ne možete da je skinete sa zida zato što ili pukne na samom zidu dok se skida, ili počne da se drobi prilikom samog pokušaja restauriranja. To ne znači da su, kako su pojedini mediji pisali, te pločice bačene. Naprotiv. Svaka pločica koja je sačuvana, a ima ih sasvim dovoljno, namenjena je za restauraciju i za postavljanje na južnu, odnosno tu fasadu koja gleda prema Zmaj Jovinoj ulici, centralnu fasadu, koja će u potpunosti biti urađena sa tim originalnim pločicama iz 1901. godine, objasnio je sekretar Eparhije bačke.

Takođe, prota Vladan ističe da mnogi mediji vode prljavu kampanju protiv Srpske Pravoslavne Crkve, Patrijarha srpskog g. Irineja i Episkopa bačkog g. Irineja, i Crkva se od takvih napada mora braniti. Dovoljno da mi, kao pravoslavni hrišćani, imamo poverenja u svoju Crkvu, bar tu dozu poverenja da je ne ostavimo pri prvom napadu i da ne poverujemo onima sa druge strane ma kako slatkorečivo i ubedljivo govorili. Istina je ta koja oslobađa. Na kraju će istina i trijumfovati, to je duhovno pravilo, to je jevanđelska istina. Ko stoji u istini – on stoji na svetlosti, ne stoji u tami. Ko je van istine, on je u tami. Mi nećemo biti u tami, bićemo na svetlosti, govorićemo istinu, poručio je sekretar Eparhije bačke. Osvrćući se na učestale komentare zvanih i nezvanih, otac Vladan je istakao posebno „kompetentnost” onih koji su, u ime svoje struke, imali prilike da iznesu svoje mišljenje (ali to ipak nisu učinili) i iza čijeg su radnog veka mnoge kulturno-arhitektonske građevine ili bile zanemarivane ili nekategorisane kao spomenik kulture, ili devastirane, a neke su i nestale sa lica zemlje.

Govoreći o radovima koje izvode stručnjaci Pokrajinskog zavoda, g. Vapa je kazao da je projekat obnove fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu rađen potpuno u skladu sa propisanim merama. Stručnjaci i konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture upustili su se 2017. godine u izradu izvođačkog projekta obnove fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu. Imalac i vlasnik Vladičanskog dvora – Eparhija bačka, zalagala se, od početka izrade projektne dokumentacije i kroz izvođenje radova, da se koriste najbolji materijali, da se prati dinamika koja je zadata izvođačima i da taj dvor u narednih 50 ili 100 godina nema potrebe da se na njemu nešto dalje radi. Svako ko je dobronameran i ko hoće o ovoj temi da govori treba da dođe u instituciju koja je to radila, da se suoči sa dokumentima i da onda tek donosi neke zaključke. Meni je najbitnije da je to konzervatorski urađeno po najsavremenijim standardima, da su Novosađani time zadovoljni, rekao je direktor renomirane stručne ustanove, koja već 70 godina radi na projektima širom naše pomesne Crkve, uključujući i Svetu Goru. Kao neko ko je od početka bio uključen u ceo projekat obnove Vladičanskog dvora, g. Vapa je istakao da su sporne pločice na fasadi neopravdano postale jedan od razloga iznenadne brige za zaštitu kulturne baštine. Nema potrebe da pravimo famu gde je nema. Ako je, u ovome slučaju, trebala da se vodi polemika – polemika je morala biti na stručnom nivou, a ne u polemiku i blaćenje uvoditi Eparhiju bačku i g. dr Irineja. Struka je ta koja može da polemiše. Mi smo otvoreni da nekome objasnimo naše višegodišnje istraživačke napore zašto su ovakva rešenja izabrana i šta se radi, poručio je direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Eparhija Bačka