STARE METODE NA NOVA.RS

0
100

Novinar Nova.rs V.M. objavio je na ovom portalu tekst pod tabloidnim nazivom Uvrede i teorije zavere: Odgovor Bulovića na tekst Nova.rs.

Reč je o odgovorima Eparhije bačke na njegova pitanja, kojima nije bio zadovoljan jer ista u potpunosti razotkrivaju pozadinu izmišljenih tekstova o obnovi fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu i napada na ugled i ličnost Episkopa bačkog dr Irineja. Autor teksta je umetnutim, neukusnim, uvredljivim i neistinitim komentarima i klik-bajt naslovom pokušao da ublaži svoju štetu. Zamagljivanjem očiju javnosti, zamenom teza i upiranjem prsta u Episkopa bačkog, Eparhiju bačku i njenog sekretara koji je jasno odgovorio na postavljena pitanja i dodatno pojasnio suštinu i razloge neosnovanih optužbi, autor je i sam nehotično pokazao i dokazao besmislenost svojih pisanija i svoju lošu nameru.

Radi istinitog izveštavanja javnosti, pored integralnog teksta novinarskog pitanja i odgovora sekretara Eparhije bačke, podsetićemo i kako je započela ova medijska kampanja protiv jednog od najuglednijih episkopa Srpske Pravoslavne Crkve i Pravoslavlja uopšte:

Jedan lokalni novosadski portal za jednokratnu medijsku (zlo)upotrebu je na Krstovdan uveče objavio ,,vest” o navodnom skandalu prilikom restauracije fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu. Zatim je sutradan ujutro, u 9,41 časova, novinar portala Nova.rs, nastavljajući udruženi poduhvat ,,istraživačkog novinarstva”, poslao Eparhiji bačkoj svoja pitanja bazirana na tekstu navedenog novosadskog portala, koristeći se veštinom danas tako aktuelne novinarske prepisivačke škole. Ne čekajući odgovor, već u 11,20 je na portalu Nova.rs objavio svoju verziju ,,istražene i proverene istine”, koja, sasvim u duhu portala na kom je objavljena, obiluje neistinama i uvredama na račun Eparhije bačke i njenog Arhipastira. Kada je istoga dana u 13,27 časova dobio odgovor, ovaj savesni i istinoljubivi novinar nije korigovao svoj prvi tekst nego je odgovor Eparhije bačke objavio u maniru poslušnog propagandnog novinara, pakujući svoje zamene teza u tekst odgovora. Eparhiju koju je vređao optužio je za uvrede, a zamenjivanje teza, čime se uveliko poslužio, pripisao je potpisniku odgovora. Na kraju je, kao nekakav dokaz, pobedonosno izneo besmisleni zaključak da je Eparhija izbegla da odgovori na postavljena pitanja.

Postoje samo dve mogućnosti: ili autor ne razume ili neće da razume ono što je u odgovoru napisano. Da bismo mu kao kolege pomogli u teškom poslu razumevanja jasnih rečenica, ponovićemo njegova pitanja i iz samog teksta oca Vladana Simića pozajmiti rečenice i ponuditi ih kao jasan odgovor:

Nova.rs: Poštovani, naš portal dobio je na uvid fotografije obnovljenog dela Vladičanskog dvora. Na njima je primećeno da su stare pločice iz 1901. godine, zamenile nove (treba: zamenjene novima, prim.aut.) sa kompjuterskom šarom.

Eparhija bačka: Dozvolite da Vas najpre upoznam sa činjenicom da mi je jasno da svoja pitanja postavljate na osnovu objavljenog teksta na jednom od lokalnih portala, a ne, kako tvrdite, na osnovu dobijenih fotografija Vladičanskog dvora, jer se podaci koje navodite ne mogu videti sa fotografije, osim ako imate neke natprirodne moći. Tekst o kojem govorite i na osnovu kojeg postavljate pitanja je neistinit u svemu, osim u onom delu nedovoljno uspešne kratke istorijske retrospektive Vladičanskog dvora prepisane iz Vikipedije i sa sličnih portala.

Nova.rs: Hteli bismo da Vas pitamo zbog čega je to učinjeno i da li se Eparhija konsultovala sa nadležnima po ovom pitanju?

Eparhija bačka: Projekat obnove spoljašnje fasade Vladičanskog dvora u Novom Sadu je na molbu Eparhije bačke izradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji je, kao što Vam je poznato, renomirana stručna institucija.

Nova.rs: Da li su pločice bile u toliko lošem stanju da nije bilo moguće samo izvršiti popravku, već je morala da se izvrši zamena sa novim?

Eparhija bačka: Sve je u skladu sa merama i uslovima zaštite koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Eparhija bačka je veoma blagodarna na tom projektu, koji je omogućio da se devastirana fasada ovog najvažnijeg objekta u Novom Sadu konačno obnovi i tako spreči dalje propadanje i sačuva bezbednost prolaznikâ. Obnova fasade Vladičanskog dvora je zajedničko delo Pokrajinskog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, što je za svaku pohvalu.

Nadamo se da je kolegi sa portala Nova.rs sada sve mnogo jasnije i želimo mu uspeha u daljem životu i radu.

Pitanja Nova.rs PDF

Odgovor Eparhije bačke PDF

Informativna služba Eparhije bačke