ISTINA SE NE MOŽE SAKRITI

0
125

Skandalozno i tendenciozno izveštavanje novosadskog portala Nshronika i beogradskog portala i televizijskog kanala Nova.rs

Jedan od malo poznatih lokalnih internet-portala NsHronika.rs je na Krstovdan, 27. septembra 2020. godine, skandalozno i tendenciozno, sa očiglednim deficitom elementarne pristojnosti, pokušao da iskonstruiše nekakav crkveni „skandal u najavi”.

Razume se da je sve zamišljeno da se izvede pod plaštom zabrinutosti za istorijsko, kulturno i arhitektonsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora u Novom Sadu, odnosno njegovu jedinstvenu fasadu, a zapravo sve u cilju napada na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, Eparhiju bačku i episkopa Irineja. U daljem prenošenju i razradi ove laži, vodeću ulogu je preuzeo portal Nova.rs objavivši u jednom danu čak dva teksta na istu temu. Istini za volju, drugi tekst je trebalo da bude odgovor Eparhije bačke, ali je i on zamenjivanjem teza iskorišćen za još jedan atak na Svetosavsku Crkvu, Eparhiju bačku i njenog uglednog Arhijereja.

Da Eparhija bačka sve vreme govori istinu, dokaz je elektronsko pismo rečenog lokalnog portala NsHronika.rs upućeno Eparhiji kojim se potvrđuje da pre objavljivanja teksta nije tražen komentar Eparhije bačke i priznaje da su znali da je sve urađeno po zakonu: ,,Kako saznajemo, ova odluka (zamena pločica, prim. aut.) nije doneta naglo i bez saglasnosti nadležnih gradskih službi”.

Ovo svojevrsno i nesumnjivo priznanje portala NsHronika.rs potvrđuje da je čitava priča izmišljena radi napada na Episkopa bačkog g. Irineja, jednog od najeminentnijih otačastvenih arhijereja, koji sa ostalim episkopima nepokolebivo čuva i brani Svetosavski lik naše Crkve i Svetolazarevski Zavet našeg naroda, i da se ne radi o teorijama zavere i neosnovanom predstavljanju episkopa kao žrtve, kako tvrdi portal Nova.rs, nego da je u pitanju ozbiljna medijska kampanja.

– U prljavu medijsku kampanju su uključeni pojedinci iz Zavoda koji su nezadovoljni svojim položajem i nemogućnošću da se ,,ugrade” u poslove na obnovi Vladičanskog dvora, jer im je poznat stav vladike Irineja da su najvažniji kvalitet materijala i rokovi za završetak poslova. Vladika Irinej nipošto nije želeo da odustane od tehnološki najboljeg kvaliteta materijala kojim će se obnavljati zgrada, a posebno je instistirao da svaki materijal pre ugradnje ima uredan atest domaćih stručnih instituta, kao i da se restaurira sve što je moguće i da se u što većoj meri sačuva originalni izgled zgrade. U ovome je imao saglasnost i snažnu podršku vodećih ljudi iz struke i rukovodstva oba Zavoda. Izgleda da su zbog toga neki ranije sklopljeni dogovori pojedinaca sa jednom firmom iz Mađarske pali u vodu – rekao je naš izvor blizak ovom krugu stručnjaka iz oblasti zaštite, inače zaposlen u jednom od Zavoda.

Što se tiče Eparhije bačke i nadležnih Zavoda za zaštitu spomenika kulture, celokupan posao zaštite fasade Vladičanskog dvora je urađen u skladu sa svim pravilima i propisima struke, kao i uz poštovanje svih zakonskih odredaba, o čemu će sutra u jutarnjem programu Radio-Besede govoriti direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture g. Zoran Vapa i sekretar Eparhije bačke protojerej Vladan Simić, a pozvaćemo u goste i autore tekstova sa navedenih portala.

Informativna služba Eparhije bačke