Otvoreno 65. Sterijino pozorje

0
182

Sterijino pozorje, 65. po redu, počelo je večeras, 26. septembra, nakon dva odlaganja, pod motom „Stvarnost čudnija od mašte“.
Pozorje je svečano otvorila glumica Branka Petrić Fehmiju, a zatim je izvedena prva predstava iz takmičarske selekcije – „Smederevo 1941“ Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu i u režiji Ane Đorđević.

U takmičarskoj selekciji je još šest predstava: „Kretanje“ Bitef teatra, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ SNP-a, „Gustav je kriv za sve“ Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Semper idem“ Narodnog pozorišta iz Sombora, „Radnička hronika“ Narodnog pozorišta iz Subotice i „Lepa Brena prodžekt“ Bitef teatra.

„Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra i „Ajhman u Jerusalimu“ Zagrebačkog kazališta mladih deo su međunarodnog programa „Krugovi“.

Novo na Sterijinom pozorju je program „Druga scena“ za koji su izabrane predstave „Niko i ništa“ Puls teatra iz Lazarevca i „Povratak“ SNP-a, a publika će moći da vidi i „Lonli planet“ Ateljea 212, predstavu nastalu u doba korone.

Festival traje do nedelje, 4. oktobra, kada će u čast nagrađenih biti odigrana predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u režiji Kokana Mladenovića.

Neke ranije planirane predstave iz inostranstva ne dolaze na Pozorje zbog pandemije, a ni sada nije poznato da li će sve najavljene predstave biti izvedene.

„Nadamo se da će ovaj program zaista moći da se izvede. Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih moraće da se testira pre polaska. Ukoliko samo jedan od njih bude pozitivan na koronu, oni ne dolaze. Članovi dva pozorišna ansambla iz Sarajeva mogu bez testiranja da krenu na put, ali će im na granici biti merena temperatura i, ponovo, ako neko iz ekipe ne bude mogao da nastavi put ka Novom Sadu njihove predstave neće biti izvedene“, rekao je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić.

Novosadska publika je veoma zainteresovana za Sterijino pozorje ali je broj mesta smanjen zbog situacije sa virusom kovid19, svi gledaoci moraju nositi masku i držati distancu.
Otvaranju festivala i pozorišnoj predstavi „Smederevo 1941“ prisustvovao je i gradonačelnik Miloš Vučević.

Novine Novosadske