IZRAELSKO PRIZNANjE TZV. KOSOVA: Svi o njemu pričaju, a niko ga nije video

0
80

POSLE potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, sa svih strana stižu oprečne informacije o izraelskom priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Jedni tvrde da je stvar rešena, drugi da će se to još razmatrati, a čak ni na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova prištinskih institucija — nema potvrde.

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan u svojoj poslednjoj izjavi tvrdi da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer je, kako je rekao — „Izrael priznao Kosovo 4. septembra“.

Međutim, vlasti privremenih prištinskih institucija, godinama sklone da „na sva zvona“ objave kada dobiju priznanje za svoju samoproglašenu nezavisnost, čak i kada je to priznanje povučeno ili čak ni ne postoji, ovog puta nisu delovale.

Na spisak zemalja koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost od 2018. godine nije upisana niti jedna država, čak ni Izrael, za koji su kosovski političari posle sastanka u Beloj kući tvrdili da je ekspresno priznao lažnu državu Kosovo.

Dodatnu zabunu oko izraelskog priznanja pre samo pet dana podgrejao je i sam ambasador Izraela u Beogradu, jer je tada za Tanjug izjavio da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, iako se nedavno pisanom porukom obratio Prištini, o priznanju nije rekao ni reč.

Ni američki zvaničnici nisu mnogo pažnje posvetili poslednjoj tački sporazuma iz Vašingtona, jer, kako su danima isticali, fokus potpisanog dokumenta je na ekonomskoj normalizaciji.

Sputnik