Srpska liga: Dan srpske zastave 2021. obeležiti na Kajmakčalanu

0
136

Srpska liga podržava predlog predsednika Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanika u makedonskom Sobranju Ivana Stoilkovića, Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku da Srbija i Republika Srpska 2021. godine proslave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Kajmakčalanu, mestu najžešćih borbi na Solunskom frontu, a čiji je proboj, 15. septembra 1918, povod za ustanovljenje ovog državnog i svesrpskog praznika – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.


Đurđev je podsetio na činjenicu da je više od 40.000 srpskih vojnika poginulo ili ranjeno tokom borbi na Kajmakčalanu, od jeseni 1916. godine, i prvog pokušaja, pa do konačnog proboja Solunskog fronta, dve godine kasnije, a upravo na stogodišnjicu ove bitke Republika Srbija je obnovila spomen kapelu sa urnom u kojoj se nekada nalazilo srce velikog srpskog prijatelja doktora Arčibalda Rajsa i kosturnicu palih srpskih boraca južno od kapele.

Koliko je sloboda bila značajna srpskom rodoljubu tog vremena govori podatak da se vrh Kajmakčalan nalazi na visini od 2.500 metara, i da je i dan-danas, čak i u letnjim mesecima, teško stići do njega, kao i naziv „Kapija slobode“ koji su mu dali srpski vojnici koji su tada prvi put zakoračili na srpsko tle posle povlačenja preko Albanije i oporavka na Krfu, zaključuje Đurđev.

Stoilković: Predlog Vučiću i Dodiku – Dogodine na Kajmakčalanu!