Stoilković: Predlog Vučiću i Dodiku – Dogodine na Kajmakčalanu!

0
138

Predsednik Demokratske Partije Srba u Makedoniji i jedini srpski član makedonskog Sobranja u svom najnovijem tekstu koji je objavio na svojoj Fejsbuk strani, izneo je interesantan predlog koji će biti upućen na razmatranje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Tekst prenosimo u celosti:

KAJMAKČALAN, HEROJSKA SIMFONIJA VERE, PODVIGA I STRADANjA!

Dvanaest kaluđera manastira Studenice početkom novembra 1915 spašavajući mošti prvog srpskog vladara, Stefana Prvovenčanoga, nosili su njegov kovčeg u izgnanstvo, Stanislav Krakov je ovu epsku scenu i albansku golgotu opisao samo jednom rečenicom, “istorija je napuštala Srbiju”.
Ko je mogao i da sanja da će isti taj Stanislav Krakov, a preko njega i prognani srpski narod posle tri duge godine u izgnanstvu biti učesnik i svedok događaja koji se isto tako mogu opisati u jednoj rečenici, ali ovaj put obrnuto, “istorija se vraćala u Srbiji”.
Tamo na Kapiji slobode, počeo je povratak
Samo na taj način mogu se razumeti njegove reči, “Mi idemo napred. Nema zaustavljanja. Mi se vraćamo kućama i uništavamo svakoga ko se istavi pred nas.“
Na nama i budućim generacija je da ne dopustimo da istorija ponovo napusti Srbiju.
Danas je izuzetan i veličanstven dan, praznik kojim se obeležava početak ostvarenja jedne od najvećih pobeda u istoriji Srbije, proboj fronta, i na našu sreću bićemo u prilici da od iduće godine i zvanično obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Pošto se novi praznik vezuje za događaj i mesto događaja na teritoriji današnje Makedonije koliko već sutra ću predsedncima Vućiću i Dodiku, naravno uz dogovorenu saglasnost sa vodećim srpskim udruženjima i asocijacijama napisati pismo sa predlogom da se prva godišnjica obeležavanja dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održi u Makedoniji, na Kajmakčalanu, tako će se obeležavanje praznika smestiti u svesrpske okvire, a sve to zajedno biti od direktne koristi za dalji opstanak srpskog naroda u Makedoniji.
Živeo 15 septembar, dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!