Beloruski tim specijalaci neutralisali terorističku grupu koja je planirala oružani ustanak

0
126

Beloruska policija uhapsila je šest osoba koje su formirale terorističku grupu koja je izvodila vojno-taktičku obuku u šumi, u okolini grada Mogiljev, u istočnoj Belorusiji.

Vođa ove grupe stvorio je kanal „Partizans Mogilev“ na društvenim mrežama. U međuvremenu je ova grupa narasla na 64 člana i stekla dobre uslove za formiranje pešadijske čete.

Članovi ove grupe okupili su se u šumskom području oko Mogiljeva, gde su se u šumovitom području obučavali za urbano ratovanje i gerilsku taktiku.

Pored toga, grupa je sprovela obuku o zauzimanju vladinih zgrada. Beloruska policija pronašla je dokaze da su pripadnici ove terorističke grupe takođe usvojili osnovno znanje u izradi IED (improvizovanih eksplozivnih naprava).

Tokom akcije hapšenja, beloruska policija pronašla je belo-crvenu zastavu, koju je usvojila opozicija koju podržava Zapad.

Pronađen je veliki broj ševrona sa ukrajinskim simbolima, balaklava, pancira, „airsoft“ i pneumatskog oružja, signalnih pištolja, noževa i uređaja za radio komunikaciju.

Mogiljev je grad u istočnoj Belorusiji, blizu granice sa Rusijom, sa preko 300.000 stanovnika. To je centar Mogiljevske oblasti i treći po veličini grad u Belorusiji. Mogiljev je jedan od glavnih ekonomskih, železničkih i industrijskih centara Belorusije.

Posle Drugog svetskog rata u gradu je izgrađen veliki metalurški centar sa nekoliko čeličana.

Tu su i fabrike industrijskih mašina, automobila, traktora, tekstila, kože i hemikalija. U gradu se nalazi najvažnija rečna luka na Dnjepru, a tu je i aerodrom.

Webtribune.rs