BERLIN IZNEO ULTIMATUM LUKAŠENKU

0
149

Šef nemačke diplomatije Haiko Mas, u intervjuu za tabloid Bild, zapretio je Minsku „daljim sankcijama“ ako predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko „ne ispuni“ zahteve Evropske unije.

„Kao Evropska unija, mi ne priznajemo izbore (za predsednika Belorusije) i odlučili smo se za sankcije, koje se sada sprovode. Ako Lukašenko ne reaguje, uslediće dalje sankcije“, rekao je Mas.

Prema rečima ministra, Lukašenko bi trebalo da „bude spreman za dijalog“.

„Zahtevam od Lukašenka da pregovara sa opozicijom kako bi se mogli održati novi izbori“, rekao je šef nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je EU saopštila da predsedničke izbore održane u Belorusiji ne smatra poštenim i korektnim, a takođe je odbila da prizna njihove rezultate. Pored toga, lideri EU složili su se da Belorusiji uvedu pojedinačne sankcije zbog upotrebe nasilja nad demonstrantima i, prema navodima Evropske unije, izborne prevare.

Masovni opozicioni protesti započeli su širom Belorusije 9. avgusta, posle predsedničkih izbora, na kojima je Lukašenko pobedio. Prema CIK-u, on je dobio 80,1% glasova.

Prvih dana akcije su suzbijale snage bezbednosti, a protiv demonstranata koji se nisu slagali sa rezultatima koristili su suzavac, vodene topove i gumene metke. Tada su agencije za sprovođenje zakona zaustavile rasturanje skupova i upotrebu sile.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana bilo je privedeno preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je izvestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova republike, tokom nereda povređeno je stotine ljudi, uključujući preko 130 policajaca.

Vlasti su prijavile smrt trojice demonstranata. Zvaničnik UN-a rekao je da je belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo smrt četiri osobe kao rezultat povreda zadobijenih na protestima. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje reklo je da nisu potvrdili takve informacije.

Pravda