Režim u rasulu: Aleksandra Vuković ostala bez teksta, poraženi DPS prijeti EU, „Beli orao“ operušan

0
633
ИН4С

Politički analitičar i kolumnista IN4S-a, Igor Damjanović, ocjenjuje da je ovakva reakcija Predsjedništva DPS-a vjerovatno uslovni refleks na „zavrtanje ušiju“ Milu Đukanoviću tokom prethodna dva dana od strane britanske ambasade i njemačkog Ministarstva inostranih poslova.

Nakon debakla DPS-a i satelita na izborima održanim 30. avgusta, utihnuli su praktično svi najistaknutiji eksponenti režima. Oglašavao se isključivo predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, dok su odlazeći premijer Duško Marković, nesućeni premjer -„operušani Beli orao“ Predrag Bošković i ostali koji su prijetili progonom Crkvi i neistomišljenicima – iskoristili svoje pravo da ćute.

Čak je i „mnogoglagoljiva“ Aleksandra Vuković, koja je na samom početku kampanje „izgubila“ šešir, ostala i bez – teksta. Krenulo nas je.

Osim Đukanovića oglasio se samo „glasnogovornik“ Nikolić i pokušao (neuspješno) da ubijedi građane kako DPS ne stoji iza skarednih okupljanja „za spas Mila“, na kojem se „patriote“ spremaju da zabiju novi „nož u leđa“ odlukama njihovog medicinskog politbiroa – NKT-a. Progovorili su dosta nemušto, poštapajući se uvredama i zamjenama teza, Darko Šuković i Milorad Popović.

A onda se oglasilo i Predsjedništvo „proevropskog“ DPS-a. Partije – „zaštitnice evopskog puta“ Crne Gore, koja je sebi dala zadatak da spriječi preseljenje Crne Gore u Srbiju, i povratak „vječne“ u Srednji vijek. I, tako „prosvećeno“, „partnerski“, sa puno „takta“ – poručiše međunarodnoj zajednici – da se ne miješa. Ruke k sebi!

„Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu.“, poručili su, uz konstataciju da će pokušati da organizju konsultacije i sastave nekakvu vladu.

Politički analitičar i kolumnista IN4S-a, Igor Damjanović, ocjenjuje da je ovakva reakcija Predsjedništva DPS-a vjerovatno uslovni refleks na „zavrtanje ušiju“ Milu Đukanoviću tokom prethodna dva dana od strane britanske ambasade i njemačkog Ministarstva inostranih poslova.

Igor Damjanović

„Da li je ova izjava najava povratka DPS-a na fabrička podešavanja u odnosu na EU i Veliku Britaniju, ili tek buncanje dezorijentisane političke frakcije pokazaće naredne nedelje.

Što se tiče razgovora o formiranju vlade sa koalicionim partnerima, ti razgovori mogu da se vode samo o vladi u sjenci. Najmanje što treba da brine na izborima profilisanu većinu je da li će Milo Đukanović dati formalno mandat za sastavljanje nove vlade Dušku Markoviću, ili nekom drugom DPS kadru.

Ukoliko se to desi, parlamentarna većina pod hitno treba da sastavi i izglasa ekspertsku vladu, te raspiše vanredne predsjedničke i lokalne izbore u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i drugim gradovima u kojima je DPS potučen do nogu.“, zaključuje Damjanović.

Politički analitičar i lider Pokreta Sloboda narodu, Boško Vukićević, ocijenio je da je odlazećem režimu već propao plan o ponovnom prebrojavanju glasova, nakon što je jedna njegova predstavnica uhvaćena u krađi glasačkih kupona i uhapšena zbog toga. Takođe, naglašava da se ni projekat izazivanja međunacionalnih sukoba ne odvija na način kako su strukture vlasti u odlasku planirale.

boško vukićević
Boško Vukićević

„U takvoj atmosferi krajnjeg političkog beznađa Predsjedništvo DPS-a je lansiralo jedno prilično iracionalno i budalasto saopštenje o razgovorima te partije sa partnerima „oko sastavljanja vlade“. Ovdje se više ne može govoriti o konstantnoj političkoj improvizaciji, koja je inače karakterisala bivšu vladajuću partiju i njenog predsjednika, već o totalnom odsustvu dodira sa realnošću, političkom magnovenju ili halucinacijama. Takvo stanje u okviru DPS-a može biti posljedica i poremećenih odnosa između ključnih kadrova partije.

Odlazeća kleptokratija, obitavajući u nekoj izvitoperenoj realnosti, javnosti šalje poruku da ona zapravo nije izgubila, već dobila izbore. I u okviru takvih javnih fantazmagorija DPS-a ističe se posebno bizaran dio saopštenja, u kojem se „međunarodna zajednica upozorava da se ne miješa u proces“. Dakle, partija koja je oduvijek prizivala medijacije međunarodne zajednice, a i sada insistira na „evropskoj Crnoj Gori“, iznebuha poručuje toj istoj Evropi da se ne miješa.

Iako je svima jasno da se radi o posljednjim, histeričnim i iracionalnim trzajima jedne krajnje korumpirane partije, situacija je i dalje veoma delikatna. Režimu u odlasku se apsolutno ne smije dati neki povod za sprovođenje bilo kakve vrste nasilja. Toga su itekako svjesni činioci koji će formirati novu vlast, koji za sada izuzetno odgovorno i sinhronizovano nastupaju. Na kraju, DPS očigledno prolazi kroz finalno stanje bunila, a predstavnici EU će sigurno znati na koji način da se postave prema takvoj situaciji. Mora biti osigurana mirna tranzicija vlasti.“, zaključuje Vukićević.

IN4S