„Crnogorske patriote“ marširaju po Cetinju:

0
183

Najavljeni skupovi „crnogorskih patriota“, večeras na Cetinju a u nedelju u Podgorici, mogu biti generator haosa u rovitoj atmosferi posle parlamentarnih izbora, upozorava analitičar Igor Damjanović.

Skup na Cetinju zakazan je za 17 sati ispred Cetinjskog manastira pod parolom „Samo za Crnu Goru, ni za jednu partiju“, dok je u nedelju zakazan skup pristalica odlazeće vlasti koji su nezadovoljni porazom na izborima. Ključna poruka koju vlast ovim skupom želi da pošalje jeste da poraz DPS-a ujedno znači i poraz nacionalnih Crnogoraca i države Crne Gore.

Skupovi mogu biti generator haosa

Iako veruje da odziv na skupove neće biti masovan, Damjanović, upozorava, da je sa druge strane moguće da oni budu generator haosa – ukoliko okupljeni npr. u nedelju krenu na hram Hristovog Vaskrsenja, ili pak na neki drugi način pokušaju da izazovu incidente i provociraju sukob.

U objavama Demokratske partije socijalista (DPS) na zvaničnim stranicama te partije na društvenim mrežama, poziv na skup za nedelju propraćen je porukama „da nema više izgovora“, „pokažimo da nas ima mnogo“ i „Crna Gora prije svega“. Ista poruka podijeljena je i na vajber grupi DPS-a.

Ipak, prije nego što je i DPS zvanično poslao poziv za pomenuti skup, na društvenim mrežama su se širile informacije o planiranom okupljanju uz poziv da se pokaže bunt prema novoj „nacionalističkoj vlasti“, ali i prijeteće poruke u stilu – „Ako treba da gori, Podgorica ima da gori, ako treba da se ruši, Podgorica ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti!“.

Interesantno je da policija nije reagovala niti bilo koga procesuirala na ovakve poruke nasilja i mržnje. Istovremeno, portparol DPS-a Miloš Nikolić objavio je juče da njegova partija nije organizator skupa, navodeći da su to “određene patriotske organizacije“ koje navodno „ni na koji način nijesu povezane s partijom”.

U javnosti, međutim, preovladava mišljenje da je u pitanju skup u organizaciji DPS-a. Identičnog razmišljanja je i analitičar Igor Damjanović koji kaže da bez obzira li DPS jeste ili nije formalni organizator mitinga u nedjelju u Podgorici – iza njega van svake razumne sumnje stoji – Milo Đukanović i njegovo okruženje.

„Sa zvaničnih DPS partijskih stranica na društvenim mrežama se pozivalo se taj skup, kao i sa profila njihovih aktivista i funkcionera“, podsjeća Damjanović, koji to vidi kao argument u prilog mišljenju da iza skupa organizaciono i logistički stoji odlazeća vlast.

Izazov miru i stabilnosti

Naš sagovornik primjećuje da vjerovatno nikada u istoriji vladajuća partija koja je izgubila izbore nije organizovala proteste, kao što to, kako kaže, radi dezorijentisani režim Mila Đukanovića.

„Ova šizofrena situacija bojim se može da predstavlja ozbiljan izazov miru, stabilnosti društva i bezbjednosti građana i njihove imovine“, ističe Damjanović.
On se probojava da su i na skupu koji su neformalne grupe bliske DPS-u za četvrtak najavile pred Cetinjskim manastirom, mogući incidenti, kako kaže, slični onim koje smo prethodnih 2-3 dana gledali u Pljevljima.

„Međutim, kako sada kada na svakom ćošku postoje sigurnosne kamere, ukoliko policija ne otkrije počinioce incidenata u Pljevljima, van svake sumnje riječ je o režiji i provokaciji struktura povezanih sa ANB“, uvjeren je Damjanović.

Zbog svega naš sagovornik upozorava da je u ovom prelaznom periodu do konstituisanja nove vlasti najvažnije da se sačuva pribranost i mir u Crnoj Gori, te da građani ne nasijedaju na moguće provokacije i tenzije koje bi proizveli slični skupovi.

U međuvremenu, iz Uprave policije su saopštili da će obezbjeđivati skupove koju su najavljeni kao „crnogorski patriotski“, iako nisu najavljeni u skladu sa zakonom.