Imenjak i poraz Milovizma

0
393

Piše: Vladimir Todić, jedan od učesnika izbornog programa IN4S

Vladimir Dobrosavljević i ja prijatelji smo iz devedesetih, kada smo osvajali male studentske pobede protiv Miloševića. Prijateljstvo je podrazumevalo i negativan odnos prema Milu Đukanoviću, new-born „demokrati“ koji je od tog vremena (sve do danas) stvarao svoju klijentelističku mrežu u Srbiji. Kada je opozicija pred pad Miloševića kukala po kuloarima „kako nema pobede bez Mila koji je čuvao Zorana“, Vlada je bio jedan od retkih koji je verovao u pobedu. Đukanovićeva separatistička politika, često snažno podržavana u Beogradu (uz pasivno držanje tzv. patriotskih krugova) nakon 2000. imala je u imenjaku žestokog i otvorenog kritičara, kome su mnogi stranački vojnici zavideli na slobodi u razmišljanju, delovanju i nesputanoj energiji.

Dobrosavljević
Guranje na stranačku marginu u okvirima bezidejnog i dezorijentisanog DSS otvorilo mu je prostor da svoju veliku energiju i organizacionu sposobnost usmeri ka političkom prostoru Crne Gore. Njegova neposredna borba, terenski rad, edukacije, savetničke uloge i različite instruktaze zapocele su neposredno pred otcepljenje CG. Ova fokusiranost, koja se unutar antirezimske opozicije u CG sudarala sa predrasudama, otporima, stereotipima, viskom mitologije u politici, kao i emocionalnim nabojima uspevala je godinama, kao voda u kamenu, da nađe put. Emancipacija srpske politike u CG nezamisliva je bez uticaja Vladimira Dobrosavljevića.Već gotovo deceniju Vlada je od strane raznih milovističkih struktura pod prismotrom, zabranjivan mu je ulazak u CG, praćeno ekstradicijama. Kao izrazito pozitivan i dobronameran čovek, često je bio magnet za profesionalne i polupismene patriote, skutonoše raznih tajkuna i političara. Iza svakog razočaranja, brzo bi se dizao i išao dalje. Svi mi samo smo bili tu da ide dalje – što pre. Vlada je verovao uvek u pad Đukanovica, kao sto je uvek objašnjavao okruženju i u CG i u Srbiji da je šifra za slom autokrate u prihvatanju globalnih datosti na maloj balkanskoj periferiji i artikulisanju svih demokratskih kapaciteta Srba u Crnoj Gori koji će delovati integralno sa drugim političkim strankama i nacijama.

Juče smo imenjak i ja zajedno dočekali pobedu opozicije i taj deo lične istorije, kao karika koja nam je nedostajala, moći ćemo da razumemo tek nakon onoga što sada sledi u Crnoj Gori. I znam da je Vlada spreman da ulozi još veći trud i napor u demontiranju milovističkog nasleđa. Da li je na to spremna i crnogorska opozicija? Videćemo….

Tomić: Dobrosavljević daleko ispred svog vremena

Prof. dr Milan Tomić

„Vlada je politički razumljiv samo onima koji razumeju stvari. Zato ga i volim i podržavam evo već dvadeset godina…To je moj lični subjektivni odnos prema Dobrosavljeviću, ali ako bi objektivizirali stvari onda on ima samo jednu manu – daleko je ispred svog vremena“, komentar je prof. dr Milana Tomića na tekst Vladimira Todića.

IN4S