MAKEDONSKI MEDIJI I MAFIJAŠKI REŽIM MILA ĐUKANOVIĆA

0
128

Zašto su makedonski mediji gotovo jednoglasno izveštavajući o Crnoj Gori, uvek stajali iza mafijaškog režima Mila Đukanovića, piše na svom Fejsbuk profilu poslanik Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, posle objavljivanja rezultata jučerašnjih izbora u Crnoj Gori:

S obzirom na veliki broj reakcija koje su se mogle videti na društvenim mrežama tokom jučerašnjeg izbornog dana u Crnoj Gori vezano za izveštavanje makedonskih medija, nameću se neka pitanja koja zahtevaju ozbiljne odgovore od strane kreatora javnog diskursa.

Ne bi bilo čudno da se radi o izuzecima, ali ako se vratimo malo unazad i pogledamo dosadašnje izveštavanje o političkim događajima u Crnoj Gori, postavlja se pitanje zašto su makedonski mediji gotovo jednoglasno izveštavajući o Crnoj Gori uvek zauzimali stranu mafijaškog režima Mila Đukanovića.

Tako je bilo i juče. Iako su svi znali da opozicija istupa u tri kolone i da je raspoloženje crnogorske javnosti očigledno naklonjeno opoziciji, pa čak i onda kada je i sam Đukanović priznao da nema većinu za formiranje nove vlade, naši mediji su uporno prenosili suprotno. Većina naših građana morala je da se informiše čak i iz stranih mediji, jer srpski, jelte, nisu objektivni, iako su svi do jednog, komentarišući izborne rezultate, poslali mafijaški režim na smetlište istorije.

Nisu se čak ni potrudili da izveste makedonsku javnost da postoji opozicija koja bi mogla da pobedi Mila Đukanovića, jer je ista, jelda, prosrpska, što ni na koji način ne odražava istinu – prvo zbog toga što koalicija „Za budućnost Crne Gore nije „prosrpska“ već srpska, a što se tiče ostalih opozicijskih lidera, mislim da makedonski mediji apsolutno nemaju pojma za šta se zalažu Aleksa Bečić i Modrag Lekić ili, ne daj Bože, Dritan Abazović, pošto su svi su oni, jelte, srpski četnici, a Dritan je, zamislite, čak i albanski četnik.

Nisu informisali javnost ni o ocenama OEBS-a, „da je granica između države i vladajuće stranke izbrisana“, „da je vladajuća stranka imala nepravednu prednost zbog široko rasprostranjene zloupotrebe funkcija i državnih resursa, kao i ogromne medijske pokrivenosti“. Specijalni koordinator OEBS-a rekla je da je vladajuća stranka imala direktnu korist od neravnopravnih uslova, a šef ograničene misije OEBS-a zaključio je da je izostajanje nezavisnog nadzora nad medijima dovelo do otvorene zloupotrebe državnih resursa.

Za pametne ljude i objektivnu javnost, sasvim tačno i precizno rečeno. Stoga se sasvim opravdano nameće pitanje odakle ta naklonjenost makedonskih medija Milu Đukanoviću i šta je to što spaja makedonske medije sa mafijaškim režimom Mila Đukanovića.

Prvo, da li je to njegova brutalno antisrpska politika koja srpski narod u Crnoj Gori, iako isti čini 32% stanovništva, diskriminiše i drži izvan institucija sistema punih 30 godina, iako je to u suprotnosti s našim Ramkovnim ugovorom, zahvaljujući kome 25% Albanaca upravlja polovinom državnih resursa Makedonije?

Drugo, da li je to možda udarac kojim je želeo da zapleni imovinu Srpske pravoslavne crkve zbog frustrirajuće istine da je većina pravoslavnih hramova u Makedoniji u kojima Makedonska crkva služi zadužbina srpske dinastije Nemanjić?

Treće, da li je to možda povezanost našeg političkog establišmenta sa mafijaškim strukturama iz Crne Gore, Albanije i privremenim vlastima u Prištini u trgovini drogom, belim robljem i oružjem?

Četvrto, zar niste svesni da na ovaj način politiku na antisrpskim osnovama činite esencijom, odnosno suštinskim opredeljenjem makedonskog političkog establišmenta, baš onakvom kakva je i Đukanovićeva politika, i zar ne vidite da sve ovo prelazi u patologiju?

Peto, zar neko zaista veruje da i dalje može tako lefterno da izbegava suočavanje sa posledicama lažnog predstavljanja sveta u kome živimo, zar je moguće da mislite da niko ne uviđa providnost zle namere, ili vam je slugeranstvo potpuno pomračilo um?

Šesto, Milo je otišao, znam da nećete moći da prežalite poslednjeg balkanskog mafijaša i diktatora, ali gde ćete otići vi kad vaše podmukle podvale i podmetačine svom narodu budu razobličene? Razmišljali ste o tome, zar ne? Ako niste, vreme je da počnete?

I za kraj nešto sasvim lično, “Putuj igumane i ne misli na manastir”!