Poziv Kusturici da snimi film od fantastičnog interesa za srpski narod

0
64

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske dogovoreno da se reditelju Emiru Kusturici uputi poziv da snimi film koji je, kako je istakao, od fantastičnog interesa za srpski narod, a koji povezuje Srbiju, Bih i RS.

Taj film bi govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena, rekao je Vučić.

„Očekujemo da to bude remek delo. Spremni smo da veći deo finansiranja preuzmemo na sebe“, rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kusturica izjasni po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za novinare, podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obeležavamo tragedije i nesreće.

U tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno biti prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Takođe, donete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina-Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen obeležje gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina, naveo je predsednik Srbije, a preneo Tanjug.

Sputnik