Srpska liga: Pojedinim nevladinim organizacijama smeta jaka i bezbedna Srbija

0
146

Beograd, 19.8.2020 – Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev najoštrije je osudio optužbe Centra za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) na račun borbe države Srbije sa ilegalnim migrantima, ali i u sprečavanju raznoraznog šverca i krijumčarenja preko granice.

„Pojedini mediji, razni opozicioni političari i „nezavisni“ istraživači godinama neosnovano optužuju državu da naseljava migrante i ne čini ništa da zaštiti građane u tom pogledu, posebno u vreme epidemije korona virusa. Sada očigledno ne valja ni što je država planira da postavi žičanu ogradu prema Severnoj Makedoniji. Time svi oni pokazuju da je jedini cilj senzacionalizam i napad vlasti, a ne objektivno izveštavanje javnosti“ – rekao je Đurđev.

On naglašava da je reč o aktivnosti koja je u potpunosti usklađena sa Evropskom unijom.

„Svima nam je poznato da komunikacija države Srbije i lokalne vlasti u Preševu nije uvek na zadovoljavajućem nivou. Sada imate izjavu predsednika opštine Preševo na čijoj teritoriji se postavlja žičana ograda, kojom je potvrdio da je reč o legalnoj i dogovorenoj proceduri sa zvaničnim Briselom. Dakle, i Albancima i Srbima koji žive dole je jasno da im je potrebna zaštita od nove najezde migranata, ali je to problem za one koji žive udobno i bezbedno u Beogradu“ – naglasio je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je podsetio da je balkanska migrantska ruta bila jedna od najaktivnijih u poslednjih nekoliko godina i da postoje najave da će ponovo postati „žila kucavica“ migrantskog protoka.

Photo by Jimmy Chan from Pexels

„Ceo svet je u stanju pojačane bezbednosne kontrole zbog širenja korona virusa. Srbija je uvek primala ljude koji su u nevolji, ali sada mora da vodi računa o sigurnosti i zdravlju njenih građana. Građani su još odavno poslali poruku državnim organima da žele zaštitu od ulaska nepoznatih osoba u našu zemlju, tako da Republika Srbija radi samo ono što oni od nje očekuju“ – ističe Đurđev.

„Srbija je oduvek bila i danas je humana zemlja koja uvažala svačija ljudska prava, zato niko ne sme da zloupotrebljava činjenicu da se naša zemlja mora zaštiti od nasilnih upada migranata i njihovih ulazaka mimo zakonske procedure, tako što će našu zemlju predstavljati kao nasilnu i netolerantnu kao da su zaboravili da smo do sada, od svih zemalja u okruženju i EU pokazali najveći stepen humanosti“ – zaključuje Đurđev.

srpskaliga.rs