RUSKI ANALITIČAR: U Americi su moguća samo tri scenarija – NIJEDAN NIJE DOBAR ZA NjIH

0
118

Politikolog Jevgenij Satanovski izrazio je svoja očekivanja u pogledu budućnosti Sjedinjenih Država, koje danas prolaze kroz teška vremena.

Teška ekonomska situacija i neumoljiva epidemija COVID-19, koja smanjuje broj američkog stanovništva, stvorile su mnoge probleme trenutnom američkom rukovodstvu.

U tom kontekstu, vlastima je nedostajalo samo narodnih nemira, kojima nije trebalo dugo da počnu. Rasni neredi koji su se odigrali širom zemlje zbog ovog incidenta i dalje se nastavljaju.

Satanovski smatra da je scenario zaustavljanja svih nereda malo verovatan i da je verovatnije da će trenutni procesi dovesti do izbijanja građanskog rata u Sjedinjenim Državama.

Štaviše, pođednako uspešno ovaj sukob može i da vodi do kolapsa SAD-a, što se vidi po osipanju moći i sukobu ne samo sa protivnicima poput Kine i Rusije nego i sa saveznicima poput EU.

Naredna opcija za Vašington može biti pokušaj organizovanja „pobedničkog rata“ sa nekim spoljnim neprijateljem. Trenutno su Rusija, Iran i Kina pogodni za ovu ulogu.

Trenutni predsednik Donald Tramp neće preduzeti takav korak, jer je svestan opasnosti. Međutim demokrate, ako dođu na vlast, mogu pokušati da primene ovaj scenario.

Webtribune.rs