Pokušaj da Srbi pristanu na vojsku nepriznatog Kosova nije uspeo! Beograd nije naseo, šta će novo smisliti KFOR?!

0
120

Iako je KFOR izveo zajedničko patroliranje administrativnom linijom i sa srpskom žandarmerijom, zajedničko patroliranje sa kosovskom policijom ne može se posmatrati kao reciprocitet kojim KFOR želi da uključi sve strane u zajedničku akciju. Razlike postoje u namerama.

To je ocena Mitra Kovača, direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma koji smatra da novi potez KFOR-a predstavlja negativan razvoj situacije.

Patroliranje na administrativnoj lini – „rađa“ vojsku Kosova

Naš sagovornik u zajedničkom patroliranju duž administrativne linije između Srbije i Kosova i Metohije vidi postepeno uvlačenje kosovske policije, a što bi trebalo da preuzme, takozvana Vojska Kosova.

– Lažna država Kosovo u svetu želi da promoviše i taj element državnosti, da prikazuje kako je Srbija pristala da sa njihovim organima oružanih snaga, policije, a potom verovatno i vojske, pristaje da učestvuje, zajedno sa KFOR-om u zajedničkim patrolama i kontroli administrativne linije – kaže Kovač.

Prema njegovom mišljenju, zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije, sigurno će se negativno odraziti na Srbe na KiM jer se radi o trendu udaljavanja južne srpske pokrajine od ustavno-pravnog poretka Republike Srbije.

– Sa druge strane, pozitivno će delovati na one države koje su priznale nezavisnost Kosova i na samo kosovsko javno mnenje u smislu argumentacije još jednog nivoa državnosti i, na neki način, obuzdavanja Srbije da tako tvrdokorno ne insistira na teritorijalnom jedinstvu i suverenitetu – objašnjava Kovač.

Srbija bi, smatra Kovač, trebalo da preduzme aktivnosti kojima bi pokazala da ne priznaje oružane snage Kosova i da ni na kakav način ne učestvuje sa njima u bilo kakvim zajedničkim aktivnostima vezanim za zajedničke patrole ili za kontrolu administrativne linije.

Ozbiljno bezbednosno pitanje

KFOR je 14. avgusta saopštio da su u opštini (Kosovska) Kamenica sproveli zajedničku patrolu sa Policijom Kosova, uz najavu da se u narednim danima očekuje još sličnih akcija.

Prethodno, 7. avgusta, KFOR je organizovao sličnu akciju sa srpskom žandarmerijom, a zajednička patrola sa kosovskom policijom predstavlja se kao iznuđen potez, jer je srpska žandarmerija navodno povredila teritoriju Kosova, ušavši u nju 300 metara.

Za srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, predlog Prištine da se uspostave jednovremene patrole sve tri strane je „apsolutno neprihvatljiv“, a zajedničko patroliranje KFOR-a i kosovske policije „ozbiljno bezbednosno pitanje“, zbog kojeg će načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović tražiti objašnjenje od KFOR-a.

– Vojnički nemamo zamerke na KFOR, jedini problem imamo kada pokušava da smanji politički pritisak na sebe (povlađujući prištinskim institucijama) – istakao je Vulin, koji je dodao da će Srbija nastaviti da se „tvrdoglavo drži“ rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN.

Intermagazin