Srbija kupila kinesku verziju ruskih PVO raketnih sistema S-300

0
624

VOJSKA Srbije dobiće raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3 kineske proizvodnje, navodi danas specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža i dodaje da je nabavka već ugovorena i plaćena.

Kako se navodi u tekstu, na tu nabavku ukazuje pažljivo čitanje godišnjeg izveštaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu u kojem je, u jednom pasusu, navedeno da su zaključeni uvozni ugovori u ukupnoj vrednosti od 620,3 miliona američkih dolara, a da su najveći među njima nabavka „PVO sistema FK-3“.

Ostali ugovori po vrednosti su modernizacija lovaca MiG-29, modifikacija radara i nove rakete vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, zatim nabavka francuskih lakih prenosnih sistema PVO Mistral 3 i raketa i kineskih bespilotnih letelica CH-92A, koje su već stigle i predstavljene javno 4. jula na aerodromu Batajnica.

Mnogi FK-3 nazivaju kineskom verzijom ruskih PVO sistema S-300.

Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije po kojima se radi o sistemu sa zonom uništenja do 100 km po daljini i do 27 km po visini.

U domaćim izvorima stalno se pominju tri sistema i možemo pretpostaviti, obzirom da se radi o informaciji iz državnog vrha da je tačna, i da su to tri baterije.

Kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radiokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po 6 ciljeva.

Intermagazin