Srbi pred „korona rupom“

0
290

Piše: Dragan Vujičić

Da se Srbin za „Majkrosoft“ „fati“, i Gejtsa bi Bila osušio!
Smrtnost u Srbiji od januara do juna ove godine manja je nego lane, uprkos naporima koji ulaže virus SARS-Cov-2. Broj umrlih u prvih šest meseci 2020. iznosi 51.569, dok ih je 2019. bilo 52.309. Dakle, pad od 740 ili za 1,4 odsto, kažu u Zavodu za statistiku.

Međutim, u prvoj polovini ove godine rodilo se i manje beba nego u istom periodu prošle. Između januara i juna, broj rođenih ove bio je 29.314, dok ih je u istom periodu prošle bilo za 352, odnosno za 1,2 odsto više.

I šta da se radi?

Što se tiče smrtnosti, „carevi korone“ obećavaju da ona ostaje među nama i u narednim godinama, te možemo da popravimo utisak. Ali oko rađanja je teže. Struka preporučuje neka rešenja koja su samo delimično bliska srpskom mentalitetu. „Glori hol“ ili „rupa slave“, izum kanadskog Centra za javno zdravstvo, možda dolazi u obzir.

Mada, nije samo kod nas došlo do „korona zabune“ oko brojeva. Čak su i „narandžasti čovek“ iz Bele kuće i „plavi čuperak“ iz Dauning strita 10 bili priseljeni da zamole svoje nacionalne zdravstvene centre koji su u privatno-javnom partnerstvu sa Bilom i Melindom da im ne šalju više svoje statistike.

Svi koroni na rupu

Da se vratimo na „glori hol“, koji bi mogao biti rešenje za Srbadiju koja, statistika kaže, nerado leže sa svojom ženom.
Prema kanadskom tehnološkom iskoraku, više se i ne mora. Dovoljna je rupa na zidu.

Odaberite seksualne položaje koji ograničavaju kontakt licem u lice. Koristite pregrade, poput „rupe slave“ koja omogućava seksualni kontakt, ali sprečava bliski kontakt licem u lice. Korišćenje kondoma, lubrikanta i zubnih brana može pomoći u dodatnom smanjenju šansi kontakta sa telesnim tečnostima, semenom, izmetom, krvlju tokom seksapiše lepo.

Veb-stranica Centra za kontrolu bolesti Britanske Kolumbije ima čitav odeljak posvećen seksu tokom pandemije virusa. Vodeći zdravstveni stručnjaci kažu da bi „rupa slave“ mogle biti najsigurnija tehnika za sprečavanje širenja virusa tokom seksa.

Glori hol je rupa napravljena u tankom zidu ili drugoj vrsti pregrade u koju muškarac može umetnuti penis za seksualnu stimulaciju od strane svoje ili anonimne osobe sa druge strane“

Kanadski CDC takođe primećuje da su „masturbacija“ i „virtuelni seks“ najbolje metode za seks u toku pandemije… Ako će neko „masturbirati sa partnerom (partnerima), fizičko distanciranje će smanjiti šansu za dobijanje kovida 19“, dodali su zdravstveni zvaničnici.

Što bi Džordž Orvel rekao, „neke ideje su toliko glupe da im samo intelektualci veruju“.

Kod „korona brojeva“, naročito ovih iz „drugog pika prvog talasa“, glupost je još egzaktnija. Prošle i pretprošle nedelje, pošto je smrtnost od virusa naglo skočila u SAD, novinari su počeli da svugde guraju nos.

Tako je dr Skot Jensen, nadležno lice iz države Florida, za Fok njuz objašnjavao kako je mladić od 20 godina koji je pao sa motocikla „umro od kovida“. Florida je smrt sa motocikla vodila kao jedan od retkih slučajeva gde je 20-godišnjak umro od kovida, a Jensen na Konferenciji kriznog štaba objašnjava da bi se „zapravo moglo tvrditi da ga kovid 19 naterao da izgubi ravnotežu te je tako stradao“.

Smrt od „korona kuka“

TV kanal CBS 12 našao je svoju zalutali broj u vidu 60-godišnjaka koga je u pucnjavi metak pogodio u glavu i koji je s tim u vezi zaveden kao žrtva kovida (imao je pozitivan test). Novinari iste televizije napravili su storiju o dedi od 90 godina koji je pao i umro od preloma kuka, te se odmah posimnjalo na kovid 19. Pronašli su i 77-godišnju žena koja je umrla od Parkinsonove bolesti. I da nije umrla, verovatno bi je pokosio SARS-Kov2, tako se i ona našla na spisku mrtvih od zaraze u okrugu Palm Bič. Po istom principu, u istom okrugu za osam staraca je utvrđeno da su umrlih od smrti, pa su pridodati koroni.

Svoju analizu smrtnosti od kovida bivši teksaški guverner Ron Pol naslovio je „Velika rupa u priči o koroni“.
Stari republikanac je primetio i da virus poseduje iznenađujuću političku inteligenciju, jer su zbog naglog skoka smrtnosti u Teksasu i na Floridi otkazane izborne konvencije Donalda Trampa.

Tako je država Vašington revidirala svoje brojeve umrlih od kovida naviše, upisujući u spiskove svakog ko je preminuo iz bilo kojeg razloga, a koji je imao takođe virus korona, čak i ako uzrok smrti nema nikakve veze sa kovidom 19.

U Južnoj Karolini, državna zdravstvena agencija priznala je da je „špic“ smrti od kovidu samo rezultat odloženog prijavljivanja sumnjivih smrti od kovida odranije.

Analiza prijavljenih svakodnevnih smrti od kovida prošle nedelje u poređenju sa stvarnim smrtima u Hjustonu otkrila je da se nedavni „špic“ sastojao od smrtnih slučajeva koji su se dogodili u aprilu pa do juna, ali „nisu bili uvedeni“. Njujork je dodao 3.800 nepotvrđenih slučajeva u dosije „Kovid 19“.

Laboratorija u Konektikatu imala je danima „kvar u sistemu“, što je rezultirala tome da je najmanje 90 ljudi primilo lažno pozitivne rezultate. U San Antoniju su opet morali da skinu 3.484 slučaja iz broja slučajeva kovida 19, jer ih je zdravstveno odeljenje San Antonija oveštavalo i o „verovatnim“ slučajevima. Čak je AP primetio da bi „broj smrtnih sličajeva uskoro mogao skočiti“, jer savezni zdravstveni zvaničnici broje u žrtve virusa i ljude koji nisu testiranu. Na Floridi je opet Trampova konvencija otkazana pošto su stotine centara za testiranje pod nadzorom CDC danima prijavljivale 100% pozitivne rezultate.

Orlando Helt, na primer, izvestio je o stopi pozitivnosti od 98 procenata, ali dodatna istraga otkrila je pravu stopu od samo 9,4 procenta. Te „anomalije“ su se ponavljale širom države.

Bolesna nacija sa bolesnom statistikom

A dok najeminentniji američki stručnjaci upravo peru ruku od svog Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, kao što to radi Ejša Ja, profesor predmeta globalno zdravlje na Harvardu, i direktor Global zdravstvenog instituta Harvard („Kako je CDC mogao da napravi te greške? Ovo je nered.“), odnosno prof. Debora Birk, koordinatorka Radne grupe za virus korona Bele kuće („ne postoji podatak od CDC-a u koji mogu da verujem“). Centar iz Atlante je izgleda konačno objavio zaključke o zdravlju Amerikanaca koji zvuče realno. Njihova nacija je ozbiljna bolesna, uprkos 16 vrsta vakcina i 72 imunizacije do 18. godine svakog građanina SAD.

Nekoliko studija otkrilo je da se rizik od dobijanja teškog oblika kovida 19 koji može rezultirati hospitalizacijom, prijemom u šok-sobu i stavljanjem na mehaničku ventilaciju povećava s godinama, ali i zavisi od ukupnog zdravstvenog stanja nacije. Znatan udeo američke populacije ima neki oblik osnovnog zdravstvenog problema, koji ih dovodi u rizik od teških oblika bolesti. Nalazi studije zasnivaju se na sistemu nadzora nad zdravljem ugroženih osoba za 2018. godinu i podacima stanovništva iz Popisa stanovništva, koji je utvrdio da 40,7 procenata odraslih u SAD (18 i više godina) ima neku bolest.

Najraširenije stanje je gojaznost, koja je pogodila nešto više od 30 procenata Amerikanaca, a pratio ju je dijabetes, koji ima nacionalnu prevalenciju od 11,2 procenta.
Hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) i kardiovaskularna bolest imaju prevalencu nešto nižu od 7 procenata, dok hronična bolest bubrega oko 3 procenta.
CDC tvrdi da veći broj bolesnih živi u gradskim oblastima koje su gusto naseljene. Najbolesnije stanovnišvo je u jugoistočnim državama, u Alabami, Arkanzasu, Kentakiju, Luizijani, Misisipiju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji, kao i nekim okrugima u Oklahomi, Južnoj Dakoti, Teksasu i severnom Mičigenu.

I na kraju, kome je u interesu „lapot virus“ i ko je počinio zločin protiv javnog zdravlja. (Da olakšamo pravnicima, u definiciji zameniti reč mir rečju zdravlje).

Zločini protiv mira su: planiranje, pripremanje, započinjanje ili vođenje agresorskog rata ili rata kojim se krše međunarodni ugovori, sporazumi ili garancije, ili učestvovanje u nekom zajedničkom planu ili zaveri za izvršenje ma kog od gore navedenih dela.

Zločin protiv mira predstavlja jedno od četiri krivična dela za koja se sudilo nacističkim zvaničnicima u Nirnbergu, posle Drugog svetskog rata. Ovi zločini će, preko Nirnberških principa, postati jedno od krivičnih dela na kojima se bazira današnje međunarodno krivično pravo.

o

IN4S