Pompeo: SAD žele formiranje saveza demokratskih država koji će se suprotstaviti Kini

0
146

IZJAVIO DA KINA PONAVLjA GREŠKE SSSR I ĆE VAŠINGTON IZ SUKOBA IZAĆI KAO POBEDNIK

U biblioteci „Nikson“ rekao: „SAD moraju odustati od svoje dosadašnje politike saradnje sa Kinom koja je doživela krah. Bila je to nesmotrena saradnja. Ne možemo je nastaviti, ne smemo joj se vratiti. Danas se moramo suočiti sa ovom surovom istinom. Ako želimo u slobodnom 21. veku, a ne u kineskom 21. veku o kojem mašta [predsednik Kine] Si Đinping“

* Opet se založio za stvaranje alijanse koja bi se suprotstavila Kini, pošto ona donosi izazove sa kojima se Zapad ranije nije suočavao“: „Možda je došlo vreme da se formira novi savez država. Država sa sličnim pogledima. Savez demokratija. Za to imamo sredstva. Treba nam samo volja“

___________________________________________________________________

SUKOB sa Kinom okončaće se pobedom Sjedinjenih Država, jer Peking ponavlja greške Sovjetskog Saveza, izjavio je Majk Pompeo.

Američki državni sekretar je ovako nastupio u predsedničkoj biblioteci „Nikson“ u Kaliforniji. A „greške SSSR“ je označio i poredao ovako: otuđenje od potencijalnih saveznika, gubitak poverenja u zemlji i inostranstvu, odustajanje od imovinskih prava i predvidljive vladavine zakona.

Pompeo je istovremeno napomenuo da je Kina, za razliku od SSSR, duboko integrisana u svetsku ekonomiju.

Naglasio je da Peking više zavisi od Sjedinjenih Država, nego one od Kine.

Novi kurs Vašigtona prema Kini definisao je ovako:

„Ne radi se o obuzdavanju (Kine). Ovo je složeni novi izazov sa kakvim se nikada ranije nismo suočili. SSSR je bio odsečen od slobodnog sveta. Komunistička Kina je već unutar naših granica. Glavni princip na kojem treba da gradimo odnose sa Kinom biće – veruj, ali proveravaj“.

Dodatno je objasnio:

„Sjedinjene Države moraju odustati od svoje dosadašnje politike saradnje sa Kinom koja je doživela krah. Bila je to nesmotrena saradnja. Ne možemo je nastaviti, ne smemo joj se vratiti. Danas se moramo suočiti sa ovom surovom istinom. Ako želimo u slobodnom 21. veku, a ne u kineskom 21. veku o kojem mašta [predsednik Kine] Si Đinping“.

Prema njegovim rečima, SAD je potrebna strategija koja će zaštititi američku ekonomiju i živote njenih građana.

Istovremeno, američki državni sekretar se založio za stvaranje nove alijanse koja bi se suprotstavila Kini, pošto ona donosi izazove sa kojima se Zapad ranije nije suočavao“.

„Možda je došlo vreme da se formira novi savez država. Država sa sličnim pogledima. Savez demokratija. Za to imamo sredstva. Treba nam samo volja“.

Sjedinjene Države su dan ranije postavile ultimatum Kini da za 72 sata zatvori svoj konzulat u Hjustonu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nazvao je to „neviđenom eskalacijom“ i obećao da će Peking adekvatno odreagovati prema SAD.

Fakti.org