Bez pomaka u pregovorima MPC i Vlade Crne Gore: Sutrašnji sastanak i poslednji

0
130

Krajem decembra prošle godine, Vlada Crne Gore usvojila je diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a čijem je donošenju prethodilo neustavno hapšenje opozicionih poslanika.

Nastavak pregovora: Sutrašnjim sastankom se završavaju

Kako saznajemo, današnji pregovori se nastavljaju, međutim, sjutrašnji sastanak označiće i završetak započetih pregovora.

Nakon prvog sastanka nije bilo izjava za medije.

Podsjećamo, nezadovoljstvo pravoslavnog stanovništa, ali i nespremnost Vlade da izađe u susret i promijeni djelove Zakona koji su direktno upereni protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, te jasno otkrivaju namjere režima Mila Đukanovića da legalizuje otimačinu imovine SPC: pretočilo se u veličanstvene litije širom Crne Gore koje su okupile gotovo polovinu cjelokupnog stanovništva.

Međutim, insistiranje aktuelne vlasti, uprkos osudama sa međunardonih adresa, na sprovođenju takvog anticivilizacijskog Zakona nije jenjavalo. Naprotiv, naročito u periodu korone, otvoren je i zvanično „lov na vještice“ od strane „nezavisnog“ Tužilaštva: hapšeni su i maltretirani građani koji su aktivni učesnici u odbrani svetinja, jednako je progonjeno i sveštenstvo, a sve je to kulminiralno tamničenjem episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, kao i sramnim hapšenjima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Uprkos navedenim činjenicama, Mitropolija crnogorsko primorska je ipak odlučila da nastavi pregovore sa Vladom Crne Gore ističući da je poziv došao kasno, ali da Crkva oduvijek jeste i bila privržena dijalogu.

Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet MCP i eparhija SPC i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona„, navodi se u jučerašnjem saopštenju MCP.

U Crnoj Gori se progone hrišćani: Sa međunarodnih adresa potvrde o diskriminatorskom karakteru Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Podsjećamo, poslanici Evropskog parlamenta iz reda Evropskog hrišćanskog političkog pokreta (ECPM) su 27. juna u Briselu objavili Deklaraciju o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, tražeći da Vlada izmijeni suzdrži se od upotrebe sile nad sopstvenim građanima. Reakcija, takođe, nije izostala ni od američke organizacije Fridom Haus koja je jasno označila da je pomenuti Zakon uperen isključivo protiv Srpske pravoslavne crkve.

Reakcije na kontroverzni Zakon stigle su i od ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a portparolka Ministarstva Marija Zaharova je kazala da smatra da se radi o namjeri da se unese raskol u pravoslavni svijet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu. Ona je optužila vlast u Crnoj Gori i Vašington za napetost oko Srpske pravoslavne crkve.

S druge strane, američka komisija za vjerske slobode je nedvosmisleno poručila da se u Crnoj Gori progone hrišćani, te da – umjesto da bude zagovornik međunarodnih vjerskih sloboda, Evropa zanemaruje posvećenost ovom osnovnom ljudskom pravu u inostranstvu.

foto: Vlada Crne Gore

Mitropolit Amfilohije: Ne glasajte za one koji podržavaju Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Mitropolit Amfilohije je na jednoj od litija u Risnu, koju je predvodio, komentarišući litije, poručio „da mi svjedočimo slobodu kojom smo obdareni od Gospoda hodeći u litijama crnogorskim gradovima“.

On je tom prilikom podsjetio i na kosovski zavjet.

„Žrtvovanje sebe za bližnje svoje, za svetinje Božje – to je ono radi čega je car Lazar sebe žrtvovao, i svi oni kroz vjekove koji su se iopredjeljivali za ono što je vječno, što je neprolazno, za razliku od onih koji se klanjaju mrtvim, prolaznim, ništavnim stvarima, koji proglašavaju laž i bezakonje za zakon. Nažalost, i mi smo to dočekali ovdje u Crnoj Gori da je bezakonje proglašeno za zakon, i to u ime naroda“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Upitao je koji je taj narod koji glasa za nekoga koji bezakonje proglašava za zakon.

Ja vjerujem dokle se ne skine to bezakonje da nećete naći ni jednog ni Bokelja, ni Crnogorca ni Brđanina koji će glasati za tako bezakonje i za one koji tako bezakonje otimanja svetinja ustoličuju prvi put u istoriji Crne Gore„, kazao je mitropolit.

IN4S