Profesori Ković, Koprivica, Vladušić i Janković napustili DSS zbog izdaje Kosova

0
873

Poštovani gospodine Jakšiću*,

Miloš Ković je trenutno na putu i ne može Vam odgovoriti, ali vjerujem da će to u toku dana učiniti. No bez obzira na to što ste se njemu lično obratili, predmet obraćanja ne tiče se samo Kovića, pa sam slobodan da Vas obavijestim o nekim okolnostima, ali i činjenicama s kojima nijeste upoznati.

Najprije, žalim zbog Vaše odluke. Držim da je prenagljena i ishitrena. Držim da neslaganje oko taktičke stvari – ne bi trebalo nikome biti razlog za povlačenje iz zajedničke borbe, a složićete se da udruženim naporima imamo više izgleda da spriječimo predaju Kosova i Metohije.

Ne stoji Vaša tvrdnja da „Pokret nije u stanju“ da podnese krivičnu prijavu protiv veleizdajnika Vučića, već je na osnovu procjene ljudi čija je specijalnost krivično pravo procijenjeno da to U OVOM TRENUTKU ne bi bilo cjelishodno. Niko nije rekao da nema argumenata za Vučićevu veleizdaju – jer da nema, ne bi bilo ni naše višegodišnje borbe protiv Veleizdaje, pa ni ovoga Pokreta – već da u pravosudnom kontekstu to u ovom trenutku ne može biti dovoljno (o tome je kolega Ristivojević juče, poslije objelodanjivanja mišljenja Predsjedništva, dao dodatno, čini mi se korisno razjašnjenje), a potencijalno može biti čak biti propandno zloupotrebljeno od strane vučićevske propagande (mada je ovo posljednje moje lično mnijenje).

Ipak, Vaša premisa da je u stvari podnošenja krivične prijave Miloš Ković djelovao i djeluje kao predsjednik Političkog savjeta DSS ne stoji, budući da smo on, moja malenkost, jednako kao i gospoda Slobodan Janković i Slobodan Vladušić (članovi Skupštine Pokreta) istupili iz tog tijela, i to prije pokretanja inicijative za krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića od strane NP „Otadžbina“. O tome nijesmo obavijestili medije zato što smo htjeli izbjeći upadanje u šablon političkog razlaza, koji u Srbiji tradicionalno spadaju u domen neukusa, da ne kažem nešto gore.

Što se tiče prošlonedjeljnih protesta, mogli ste vidjeti da smo i Ković i ja ne samo na njima učestvovali, kao, uostalom, i mnogi drugi članovi Pokreta, nego da smo ga i izjavama podržavali. Isto tako, Pokret je svojim saopštenjem – vjerujte ne bez učešća nas dvojice- podržao narodni protest.

Što se tiče Jovanovićevih izjava u vezi s protestom, to ne bih komentarisao – jer niko od nas BIVŠIH ČLANOVA PS DSS više nije u kakvoj obavezi da „brani“ tu ili druge izjave gospodina Jovanovića, kao što ne mislim da bi bilo pristojno i stvar dobrog stila da baš mi javnom kritikom tog ili ne nekih rugih Jovanovićevih istupa bilo kome dokazujemo svoju ispravnost. Naši putevi s DSS su se razišli, i to, vjerujem, govori samo zasebe.

Srpski pozdrav,

Časlav D. Koprivica, potpredsjednik

predsjedništva Pokreta

Izvor: NSPM