STVARA SE NOVA DRŽAVA U AMERICI? Vrhovni sud SAD vratio pola Oklahome Indijancima

0
341
Moncies Garcia Hernandez (walking in front) of the Lipan Apache tribe of Texas from Alice, Texas leads the 20th March for Justice by the Cesar E. Chavez Legacy and Educational Foundation on Saturday, Mar. 26, 2016. Several other indigenous tribes joined Hernandez in the march. Hundreds took part in the march honoring the late labor leader, Chavez, who co-founded the National Farm Workers Association with Dolores Huerta in the 1960s. The foundation was started in 1996 by retired union organizer Jaime Martinez. The foundation has grown to include educational scholarships which awarded $24,000 in 2015. (Kin Man Hui/San Antonio Express-News)

VRHOVNI sud SAD vratio je zemlju američkih Indijanaca – polovinu države Oklahoma.

Ovo je senzacionalna i istorijska odluka, čiji kritičari prognoziraju da će imati katastrofalne posledice za SAD u budućnosti.

U Vrhovnom sudu SAD trenutno sedi šest muškaraca i tri žene koji većinom glasova mogu ukinuti gotovo svaki zakon ili obavezati vlasti da čine stvari koje su ponekad i istorijske prirode. <primera radi: smrtna kazna je u SAD bila ukinuta, pa ponovo vraćena odlukom Vrhovnog suda.

U slučaju Oklahome i zemlje Indijanaca, odluka je u glasovima doneta sa 5:4. Dakle: tesno, a na političkoj mapi sveta može se pojaviti – nova država u sastavu SAD.

Sve je počelo od toga što je državni sud u Oklahomi osudio člana plemena Seminole za seksualni prestup. Potom je taj slučaj stigao do Vrhovnog suda SAD, gde je otkriveno da su neki sporazumi između vlade SAD i Indijanacai danas na snazi.

Prema jednom od njih, istočni deo Oklahome je rezervat sa samoupravom Indijanca koji moraju da se pridržavaju zakona SAD, ali mogu da žive na svoj način.

Indijanski rezervati (ih ima više od 300) imaju upravo takvu vrstu autonomije. To su bezmalo države, ali bez političkog predstavljanja u Vashingtonu. Imaju sopstvene poreze, kodekse, plemenske sudove za sitne zakonske prestupe, a i druge beneficije.

Prema odluci Vrhovnog saveta, polovina Oklahome više faktički nije Oklahoma. Na toj teritoriji žive dva miliona ljudi, od kojih mnogi to uopšte nisu planirali.

Odluka o Oklahomi postala je moguća samo zahvaljujući glasu Nejla Gorsača, kojeg je u Vrhovni sud imenovao Donald Tramp.

Ako se Oklahoma realno podeli na dve teritorije – Indijanci će u Kongresu SAD imati dva senatora.

Oklahoma je bia jedna od poslednjih država koje su se priključile SAD. U nju su Indijanci (uključujući Seminole) prisilno deportovani iz drugih država. Ova brutalna akcija ušla je u istoriju pod nazivom „Put suza“.

Indijancima su na kraju bile oduzete čak i zemlje dobijene u Oklahome. Istočni deo (rezervat) inkorporiran je u zapadni, a političkim spletkama su Indijanci onemogućeni da osnuju zasebnu državu pod imenom Sekvoja.

Tako se zvao jedan od velikih indijanskih poglavica po kojem je poznato drvo dobilo ime.

Ime Oklahome na jednom od lokalnih indijanskih jezika, znači „crveni ljudi“. Sa odlukom Vrhovnog suda će ideja o državi Sekvoji neminovno ponovo oživeti.

Indijanci i njihovi potomci u istočnoj Oklahomi drže nešto više od 15 odsto teritorije. Preci današnjih Indijanaca u Oklahomi ratovali su na strani Konfederacije južnih država jer su imućniji i sami bili robovlasnici.

Zato sutra u istočnoj Oklahomi – Sekvoji – mogu imati ozbiljne probleme da potomcima robova svojih predaka.

Intermagazin