Crni bilans: Petoro preminulo u Novom Pazaru, četvoro u Nišu

0
159
In this photograph taken from behind a window, doctors work on Covid-19 patients in the intensive care unit of San Matteo Hospital, in Pavia, northern Italy, Thursday, March 26, 2020. The San Matteo hospital is where Patient 1, a 38-year-old Unilever worker named Mattia, was kept since he tested positive for Covid-19 on Feb. 21 and opened Italy’s health care crisis. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (Claudio Furlan/LaPresse via AP)

U poslednja 24 sata u Novom Pazaru preminulo je pet osoba koje su bile zaražene virusom korona, a u Nišu je preminulo četvoro.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je na konferenciji za novinare da su među preminulima u tom gradu tri žene i dva muškarca i da su svi imali propratne bolesti, prenosi portal „B92“.

Prema njegovim rečima, u bolnici je ukupno 363 pacijenta, a osam je na respiratorima.

„Po ukupnom broju pacijenata smo druga ili treća bolnica u Srbiji“, naveo je Đerlek.

On je rekao da nema mesta panici, da je u ovom trenutku najpotrebnija tolerancija i puna saradnja medicinskih radnika i pacijenata.

„Borićemo se da bude što manje žrtava u celom Sandžaku, jer svaki spašen život nema cenu. U Novom Pazaru je situacija stabilizovana, a radimo na stabilizaciji situacije u Sjenici i Tutinu“, rekao je Đerlek.

On je apelovao na građane da se jave čim osete prve simptome virusa korona, jer u teškom stanju može da bude kasno.

Na konferenciji u Kliničkom centru Niš saopšteno je da su u prethodna 24 časa u toj zdravstvenoj ustanovi umrle još četiri osobe od posledica kovida 19, prenosi „N1“.

U tom kliničkom centru trenutno je zbrinuto 226 pacijenata, od kojih šestoro ima tešku kliničku sliku i nalaze se na respiratoru.

Saopšteno je i da je u Vranju hospitalizovan 141 pacijent, u Leskovcu 95, a u Surdulici 55.

Iz KC Niš ističu da u prethodnih nedelju dana kroz prijemno-trijažnu ambulantu prosečno prolazi 80 do 120 pacijenata dnevno, što je, kako ističu, veći intenzitet nego u prvom piku epidemije u aprilu.

Virus korona je dosad potvrđen kod ukupno 32 zdravstvena radnika KC Niš, jedan je preminuo, dok se jedan medicinski tehničar nalazi na respiratoru.

Sputnik