Ako američki vojnici uđu u Poljsku, RUSIJA ĆE ŽESTOKO ODGOVORITI

0
229

Moskva pažljivo prati saopštenja SAD o mogućem prebacivanju dela američkog vojnog kontigenta iz Nemačke u Poljsku, saopštio je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško.

Ako bude bilo potrebno Rusija će preduzeti sve mere radi osiguranja bezbednosti Rusije i njenih saveznika, pre svega Belorusije, naglasio je Gruško.

On je dodao da Vašington može prekršiti Osnovni akt Rusija-NATO. U njemu se navode obaveze Alijanse da se „uzdržava od dodatnog raspoređivanja značajnih borbenih snaga“.

On je podsetio, da SAD neprestano krše sve druge materijalne osnove borbene bezbednosti u Evropi. Oni su već izašli iz Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa. Oni su zvanično upoznali države-učesnike o izlasku o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu.

U ovom trenutku u Poljskoj se nalazi oko 5.000 vojnika iz SAD. Ranije je bio zaključen Sporazum o povećanju njihovog broja za hiljadu.

Juče je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da će deo američke vojske iz Nemačke prebaciti u Poljsku, ali da se uprkos tome nada dobrim odnosima sa Rusijom.

Intermagazin