Tramp intenzivno radi na razbijanju NATO!

0
155

NEMAČKA duguje nato veliku sumu, približno trilion dolara, izjavio je Donald Tramp na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim poljskim kolegom Andžejom Dudom.

Predsednik SAD istovremeno je otkrio da planira da deo američkih trupa prebaci iz Njemačke u Poljsku.

Pritom je naglasio: „Time ćemo poslati snažan signal Rusiji“.

Priznao je da Nemačka kupovanjem ruskog gasa, koji plaća milijarde dolara, „Rusiji šalje još jači signal“:

„Da, oni [Nemačka] troše milijarde dolara na kupovinu ruskih energenata, a očekuju da ih mi štitimo od Rusije. Tako to neće ići. To je ovo vrlo loše. Mislim da su i stanovnici Nemačke time nezadovoljni“.

Indikativno je i to što je Tramp odgovorio na pitanje o Krimu koje je bilo upućeno Dudi:

„Bilo je to 2014. godine. U to vreme se Rusija dobro zabavila s predsednikom Obamom i uspavanim Džoom Bajdenom. Oni su tada bili na vlasti. <…> To se ne bi dogodilo za moje vlasti i neće se ni dogoditi. Uprkos svemu, očekujem da ćemo imati dobre odnose sa Rusijom. Da čemo imati dobre odnose sa svima“.

Trump je i pre dva dana govorio o prebacivanju 9.500 američkih vojnika u Poljsku. Ukoliko Berlin ne počne da „ispunjava svoje obaveze prema NATO“.

U američki Senat je odmah potom stigao nacrt zakon kojim se zabranjuje povlačenje američkih trupa iz Evrope, posebno – iz Nemačke.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg desetak sati kasnije je najavio povećanje američkog vojnog prisustva u Evropi.

Intermagazin