Amerikanci koriste nove rakete za napade u Siriji

0
247

Na internetu su objavljeni novi video snimci koji prikazuju ostatke američkog raketnog udara po teroristima, a koji najbolje prikazuju rezultat misterioznog novog oružja Pentagona pod nazivom „nindža raketa“.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavili su se snimci automobila koji je pogodila „nindža raketa“ koju je lansirao američki dron i koja je usmrtila vođe terorističke organizacije Al Kaida.

Nakon toga prikazan je i snimak „nindža rakete“, zapravo, onoga što je od nje ostalo nakon što je izvršila udar po cilju.

Na snimku se može videti ugljen i usitnjen trup rakete, sa slovima „AGM-114R9Ks“ koja je jasno utisnuta sa strane.

Poznato je da „nindža Raketa“ ili „R9X“ ne eksplodira već sadrži šest dugih noževa koji su smešteni unutar trupa rakete, ali u sekundama pre udara noževi izskaću iz trupa i pod inertnim naletom seku sve pred sobom.

Za razliku od ostalih raketa, „nindža raketa“ ne eksplodira, već navođenom glavom deluje po cilju smanjujući rizik od izazivanja koleteralne štete i opasnost od civilnih žrtava.

Projektil koji najčešće zovu „nindža raketa“ ili „leteći Ginsu“ (Ginsu je na japanskom oštar nož) korišćen je u nedavnom preciznom napadu na teroriste povezane u Al Kaidom u Siriji, i u napadu su, navodno, vođe terorista ubijene dok je raketa nanela minimalna oštećenja na automobilu.

Kasam ul Urdini iz Jordana i Jemenac Bilal al Sanani bili poginuli su u napadu 14. juna.

Detalji o ovoj raketi su pod velom tajne do te mere da američki zvaničnici ne žele ni da potvrde da ona postoji.

Veruje se da je Pentagon započeo proizvodnju „nindža rakete“ početkom 2011. godine.

O postojanju „nindža rakete“ se saznalo u maju 2019. godine kada je Pentagon otkrio pojedine detalje želeći da uveri muslimanski svet da vode računa kako bi izbegli civilne žrtve.

Navodno je Barak Obama lično naredio da se obelodane neki detalji, a sve zbog kritika na račun njegove administracije da dronovima izvodi masovna ubistva civila na Bliskom istoku.

Američki mediji, koji su vremenom pokušavali da otkriju više detalja o ovoj raketi, navode da je od početka 2019. godine „R9X“ redovno korišćena u američkim napadima u libiji, Iraku, Jemenu i Somaliji.

Sama raketa je projektovana na principu antitenkovskih projektila i uglavnom su njom naoružani moderni američki dronovi „Predator“ i „Riper“.

Sposobna je da probija zidove i krovove kuća i da „neutrališe“ metu koja, recimo, sedi za stolom sa porodicom, a da, pritom, ne ubije ostale članove porodice.

Ovaj projektil je zbog svojih performansi izuzetno skup i koristi se u složenim situacijama kada je neophodno izbeći koleteralnu štetu i civilne žrtve.