Srbi na more u Grčku za sada ipak samo preko Bugarske

0
422
Photo by Asad Photo Maldives from Pexels

Državljani Srbije mogu da putuju od danas u Grčku samo kroz Bugarsku, potvrđeno je za Tanjug u grčkom MUP-u i na graničnom prelazu Evzoni.

Iako je u Severnoj Makedoniji danas stupio na snagu Protokol o tranzitu kroz tu zemlju, srpski državljani neće moći da uđu na teritoriju Grčke kroz makedonsko-grčku granicu preko prelaza Bogorodica-Evzoni, te će do daljeg moći da koriste samo granične prelaze između Bugarske i Grčke.

Inače danas je stupio na snagu Protokol o tranzitu koji je usvojila Vlada Severne Makedonije, a koji omogućava stranim državljanima tranzit kroz tu zemlju, koji ne sme trajati duže od pet sati. Međutim u Grčku se iz te zemlje ne može ući.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

On je rekao da će danas biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji, javila je grčka TV Skaj.

Gužve na granici

Ana Nikolić sa turističkog portala „Nikana“ rekla je da su ljudi danas na granicu sa Bugarskom stigli rano jer nisu znali da karantin nije obavezan tek ako se u zemlju uđe posle 12:00 časova.

„Mnogi su odlučili da ostanu tu i sačekaju 12:00, pa su se stvorili redovi i gužve. Gužva se stvara i zbog toga što je u ovom trenutku jedino preko Bugarske moguće ući u Grčku. Granice sa Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom su i dalje zatvorene”, poručila je Ana Nikolić sa portala “Nikana” koji se bavi turizmom u Grčkoj.

Photo by Pixabay from Pexels

Sputnik