Kad druge zemlje budu imale hipersonično oružje Rusija će imati kontrahipersonično naoružanje

0
532

KAD druge zemlje budu imale hipersonično oružje, velika je verovatnoća da će Rusija već raspolagati kontrahipersoničnim naoružanjem – otkrio je Vladimir Putin.

U tv-emisiji „Moskva.Kremlj.Putin“ objasnio je:

„Ne samo da modernizujemo klasični vojni potencijal, već uvodimo nove sisteme naoružanja. Na tom planu smo – govorim ovo sa pouzdanjem – broj jedan u svetu“.

Ruski lider je naglasio da je lako bilo predvideti kako će se stvari razvijati nakon što su SAD istupile iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani:

„Mi smo tada bili prisiljeni da osiguramo bezuslovnu bezbednost Rusije. Vrste oružja koje danas ima Rusija imaće u budućnosti i druge vodeće vojne sile. Mislim na hipersonično oružje koje od 2018-te do danas nema niko drugi. Ali, mislim da možemo ugodno iznenaditi naše partnere velikom verovatnoćom da ćemo – kada oni budu posedovali hipersonično – već imati sredstva za borbu protiv tog oružja“.

Putin je ukazao da niko ne može da presretne hipersonične rakete:

„Brzine su takve da ih je nemoguće oboriti. To je jedinstvenost naše trenutne situacije. Ponavljam još jednom: velika je verovatnoća da ćemo imati sredstva za borbu protiv hipersoničnog oružja do trenutka kada vodeće zemlje sveta dođu u posed hipersoničnog oružja“.

Dodao je da su nakon raspada SSSR – sa strane onih koji su sebe smatrali pobednicima u hladnom ratu – počeli snažni pokušaji prekrajanja sveta u svom interesu.

„Prekrajanje je bilo praćeno ignorisanjem međunarodnog prava. U tim uslovima smo puno uradili u sferi naoružanja. Po nuklearnom odbrambenom potencijalu održavamo približni paritet sa Sjedinjenim Državama. I po broju nositelja tog oružja i po broju bojevih glava, ali smo nesumnjivi lider u pogledu perspektivnih projekata“.

Putin je posebno naglasio da bi svet bio opasniji da Rusija nije u njemu zauzela dostojnu poziciju koja joj pripada.

Svojim prioritetom je nazvao održavanje stabilnosti u svetu.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD privode kraju rad na hipersoničnoj super-puper raketi koja će biti 17 puta brža od svih raketa kojima SAD raspolažu danas.

Intemagazin