Amerikanci gomilaju nosače aviona, čeka se reakcija Kine

0
256

Nakon što je američka vojska prvi put posle više godina rasporedila nosače aviona u Tihom okeanu, usledila je reakcija Kine, čiji su državni mediji istakli da Peking neće odustati od odbrane svojih interesa u regionu, piše Si En En.

Prema saopštenju američke mornarice, nosači aviona Ronald Regan i Teodor Ruzvelt patroliraju zapadnim Pacifikom, dok je plovilo Nimic na istoku.

Svaki od tih bordova nosi više od 60 aviona, što je naveće prisustvo američkih nosača u Tihom okeanu posle 2017. godine, kada su tenzije sa Severnom Korejom oko nuklearnog programa te zemlje bile na vrhuncu.

Kineski Global tajms ističe da američki nosači aviona mogu da predstavljaju pretnju u spornom Južnom kineskom moru.

„Nagomilavajući nosače aviona, SAD žele da pokažu celom regionu, pa čak i svetu, da su i dalje namoćnija pomorska sila jer mogu da uđu u Južno Kinesko more i prete kineskim trupama na ostrvima Siša i Nanša“, rekao je za taj list pomorski stručnjak Li Đe.

On dodaje da ta plovila prolazeći i kroz okolne vode, pokazuju da SAD mogu da sprovode svoju „hegemonističku poltiku“.

U izveštaju se ističe da Peking može da u znak odogovora izvede vojne vežbe kao bi pokazala svoju vatrenu moć i upozorava da Kina poseduje oružje kao što su balističke rakete namenjene uništavanju nosača aviona.

Tanjug/Intermagazin