Ruska vojska dobija „Bronebojščik“, raketu koja probija sve prepreke

0
199

Serijske isporuke novih avionskih raketa „Bronebojščik“ u rusku vojsku počeće iduće godine. Jedna od glavnih karakteristika nenavođene rakete S-8OFP je u tome što može bez pada da probija sve prepreke na putu ka određenom cilju. Kompaktni motor malih dimenzija na visokenergetsko gorivo omogućio je povećanje mase bojeve glave i povećanje dometa.

Radi se o raketama vazduh-zemlja, predviđenim za naoružanje aviona tipa Su-25 pete generacije i višenamenskog helikoptera Mi-8.

„Moćna bojeva glava je takođe izuzetno važna karakteristika. Mudri ljudi naše odbrambene industrije uspeli su da naprave motor koji omogućava da se dva do tri puta poveća potencijal bojeve glave. Motor je postao manji po veličini, što je omogućilo da se poveća masa bojeve glave, što je izuzetno važno za raketu“, kaže “ ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Raketa koja može da probije sve prepreke

Govoreći o karakteristikama rakete S-8OFP „Bronebojščik“, Baranec ističe veliki izvozni potencijal novog projektila i njegove jedinstvene mogućnosti.

„Domet rakete povećan je na šest kilometara, i to je veoma ozbiljan pokazatelj, pa su se zato stranci tiskali oko ove rakete na međunarodnim izložbama naoružanja i vojne tehnike. Nijedna nenavođena raketa nema takav domet“, rekao je Baranec za Sputnjik.

Aleksandar Kočkin, izvršni direktor proizvođača „Tehmaš“, potvrdio je da je sve spremno za proizvodnju „Bronebojščika“ i otkrio je da je koncern o sopstvenom trošku već proizveo partiju ovih projektila, koji će biti isporučeni operativnim jedinicama ruske vojske na testiranje.

Kočkin je podsetio da je državno testiranje nove rakete završeno prošle godine, a malo kašnjenje je vezano za izmene tehničkih zahteva koje je usvojilo rusko Ministarstvo odbrane. Narednih dana biće spremna i propratna dokumenatacija neophodna za uvođenje „Bronebojščika“ u naoružanje.

Avionska raketa S-8OFP je modernizovana varijanta rakete S-8. „Bronebojščik“ ima isti kalibar i istu konfiguraciju kao raniji modeli ovog tipa, ali po borbenim mogućnostima ih višestruko prevazilazi. Radi se o raketama kalibra 80 milimetara.

„Raketa „Bronebojščik“ je pet do šest puta efikasnija od istih osamdesetomilimetarskih projektila koji se koriste. Raketa može efikasno da uništava teške oklopne ciljeve: oklopne transportere, borbena vozila pešadije, oklopna vozila i tenkove. Tu raketu je vojska čekala i sada će konačno ući u sastav naoružanja. Mislim da „ Bronebojščik“ ima sjajnu budućnost ne samo u ruskoj vojsci, već i u inostranstvu“, podvukao je Baranec.

Moćna bojeva glava

Jedna od glavnih karakteristika nenavođene rakete S-8OFP je u tome što može bez pada da probija sve prepreke na putu ka određenom cilju. Kompaktni motor malih dimenzija na visokenergetsko gorivo omogućio je povećanje mase bojeve glave i povećanje dometa.

Eksperti ističu da će novim raketama S-80FP biti naoružan i ruski lovac pete generacije Su-57, a prvi kontingent od 76 „nevidljivih“ aviona Su-57 trebalo bi da budu isporučeni ruskoj vojsci do kraja ove godine.

Sputnik