Hronika nasilja nad IN4S-om: Fizički napadi, hapšenja, prijetnje, režimski medijski linč, Džudi Kuo…

0
167
foto jutjub

Ovako izgleda čestitka upućena našoj redakciji: „Biće krvi ! Mislite da možete raditi šta hoćete i koliko hoćete bez ikakvih posljedica? Mislite da ste anonimni i da ne znamo koji ste? Znamo tačno i koji ste i gdje živite i gdje vam vam rade najmiliji ! IMA DA VAM POBIJEMO SVE, CIJELE PORODICE DA VAM ISTRAŽIMO OD DJECE U ZIPCI PA DO NAJSTARIJEGA U FAMILIJI. KOROV SE IZ KORJENA ČUPA. BIT ĆE KRVI!“

Portal IN4S proslavio je na Đurđevdan 12 godina postojanja.

Uz ogroman entuzijazam i nadljudske napore, trudili smo se da budemo „ostrvo“ slobodne javne riječi u „mrtvom moru“ ANB-medija. Postali smo brend, primjer borbe i istrajnosti, ali i nezaobilazni faktor informisanja kako na srpskim prostorima, tako i širom svijeta – gde god živi srpski narod. Ujedno, i velika smetnja, nerješiv problem za crnogorske vlastodršce.

Govorili smo ono što se mnogi nisu usuđivali ni da pomenu, u kontinuitetu razotrkrivali mračnu prirodu crnogorskog režima, dokazivali dosljednost tiranina Đukanovića kada je riječ o arčenju državnih resursa i nedosljednost u svemu drugom.

Pravoremeno i tačno informisali smo ljude o masovnosti i dostojanstvu veličanstvenih svenarodnih litija – onda kada su se svi ostali pravili da ih ne vide ili su, tek krajičkom oka, „primjećivali“ samo djelić onoga što je zadivilo svijet.

Natjerali smo pojedine režimske medije da budu bar za nijansu objektivniji, i ublaže naglašeni srbofobni narativ.

Očito postoji i više nego dovoljno razloga da se režimski represivni aparat, svom silinom, obruši na IN4S, kroz hapšenja i divljačko prebijanje glavnog urednika, preko upada i pretresa naših prostorija, pa sve do „antihibridnih“ aktivnosti – u, na sreću, neuspješnim pokušajima smanjivanja dometa naših objava.

„Priključenija“ Gojka Raičevića

Novinarski angažman glavnog urednika IN4S, Gojka Raičevića, u Crnoj Gori je od ljudi bliskih Đukanović, „podržan“ brojnim hapšenjima, prijetnjama, prebijanjem. Na svakom dugom mjestu na kojem živi srpski narod – visoko je ocijenjen, priznat i nagrađivan.

Prvi ozbiljniji „bliski“ susret sa Đukanovićevom „pravdom“ i policijom Raičević je doživio 2015. godine, tokom brutalnog uklanjanja improvizovanog šatorskog naselja ispred Skupštine Crne Gore, pod čijim su se „krilom“ zaklonili svi željni slobode.

U tom kratkom vremenskom periodu, desila su se još dva hapšenja. Policija ga je ometala na novinarskom zadatku, tokom snimanja protesta, baš u momentu hapšenja poslanika DF-a Slavena Radunovića. Tada je Raičević, u marici, brutalno pretučen, a kada mu je pozlilo prebacili su ga u Urgentni centar.

Poslije ukazane medicinske pomoći i primanja infuzije, Raičević je odveden u policiju. Nakon saslušanja, pušten je na slobodu. Svakako da ne treba posebno isticati da krivci nikad nisu otkriveni, pa ni kažnjeni.

Tada je obećao da prijetnje i policijska tortura neće uticati na njegovu riješenost da istraje u borbi protiv policijskog režima Mila Đukanovića do potpunog oslobođenja ovih prostora. I, održao je obećanje.

Takođe, početkom ove godine uhapšen je, zajedno sa urednikom portala Borba, zbog vijesti o „eksploziji u Vili Gorica“.

IN4S je čak u naslovu stavio i znak pitanja, a u podnaslovu da su informacije još nepotvrđene, ali je to bilo nedovoljno da spriječi policiju da reagije zbog navodnog „širenja panike“.

Nemoguće je pobrojati sve prijetnje koje su upućene IN4S-u i Raičeviću lično, sa raznih adresa. Ipak, izdvojićemo baš onu koja je stigla kao „čestitka“ za 21. maj – dan brutalne krađe narodne volje i uvoda u stvaranje onoga što Crna Gora danas jeste – privatna država Mila Đukanovića.

„Biće krvi !
Mislite da možete raditi šta hoćete i koliko hoćete bez ikakvih posljedica? Mislite da ste anonimni i da ne znamo koji ste? Znamo tačno i koji ste i gdje živite i gdje vam vam rade najmiliji ! IMA DA VAM POBIJEMO SVE, CIJELE PORODICE DA VAM ISTRAŽIMO OD DJECE U ZIPCI PA DO NAJSTARIJEGA U FAMILIJI. KOROV SE IZ KORJENA ČUPA. BIT ĆE KRVI!“

Ne pitamo se da li će oni koji upućuju ovakve i slične prijetnje biti pronađeni i procesuirani. Znamo da neće!

Nastavak progona IN4S-a po diktatu SAD-a

Kao dosljedni protivnik pristupanja Crne Gore zločinačkom NATO savezu, IN4S je bio „kost u grlu“ mnogima. Ta, časna uloga našeg medija, nije promakla ni Amerikancima.

2018. godine, u izvještaju o uticaju Rusije na evropske zemlje koji su za Senat SAD pripremile Demokrate, navodi se da je „propaganda protiv NATO u Crnoj Gori išla preko Sputnjika i proruskog portala inf4.net, a Rusija je davala resurse nevladinom organizacijama Ne u rat, ne u NATO i Pokretu za neutralnost“.

izvještaj

Američki senatori iz redova Demokrata uvjeravali su da „proruska meka sila“ djeluje u Crnoj Gori preko „proruskog portala IN4S“, iako u paušalnom izvještaju koji će predstaviti Senatu, pored ostalih netačnih podataka, naveli čak i pogrešno ime našeg portala.

Ipak, prekookeanski „partneri“ su otpočeli sa crtanjem mete našem mediju, što se najneposrednije potvrdilo u skandaloznom istupu Džudi Kuo, otpravnice poslova u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, koja je kraje 2019. godine javno saopštila da razvoj medijske pismenosti među mladima podrazumijeva – zombiranje crnogorske omladine, koju valja pripremiti na bespogovorno prihvatanje aktuelnog rusofobnog narativa, kao i na „činjenicu“ da su mediji koji zauzimaju kritički stav prema postupcima SAD i njenih satelita – izdajnički, instruisani i finansirani iz Kremlja.

„Mladi su danas veoma povodljivi i podložni medijskim manipulacijama. Imenovaću par glavnih koji šire laži i propagandu – Sputnjik, koji je direktno pod ruskom Vladom, zatim portali kao što su IN4S i Borba, koji su veoma usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja“, rekla je Kuo tada, i „lov“ na slobodne srpske medije u Crnoj Gori proglasila otvorenim.

Džudi Kuo (Foto: Screenshot/Youtube)

Naravno, u svakoj drugoj demokratski slobodnoj državi ovo bi bio diplomatski skandal, međutim, reakcija crnogorskih vlasti je, kao što smo i očekivali, izostala.

Ipak, nije izostala reakcija Agencije za elektronske medije, koja je pokrenula proceduru za utvrđivanje odgovornih pravnih i fizičkih lica zbog postavljanja „nezakonitih sadržaja na portalu IN4S“.

Komentari čitalaca, tekstovi, pa i prenešene vijesti sa drugih medija – postali su predmeti naglašene pažnje policije. Slučajno, zar ne!?

Ambasada Velike Britanije nezainteresovana!?

Još jedna zanimljivost – britanska ambasada u Podgorici, iako posvećena demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, slobode govora… nije pokazala interesovanje za probleme sa kojima se suočava IN4S i pored činjenice da je glavni urednik britanski državljanin.

„Antihibridni ratnici“ u bici protiv IN4S-a

Više puta su se eksponenti vlasti, a ponajviše ministar odbrane Predrag Bošković, pohvalili da su im partneri iz NATO poslali pomoć u vidu specijalizovanih timova za „hibridni rat“ u koji su se, žudno, upustili.

Činjenica da su članovi redakcije pod stalnim mjerama nadzora od strane ANB-a, o čemu postoje i zvanične potvrde, očito nije uspokojila crnogorski režim, koji se potrudio da uz pomoć inostranih tastatura-ratnika smanji opseg naših objava, i tako spriječi da građane Crne Gore „trujemo“ istinom, biserima sa društvenih mreža, vijestima iz „ruskog svijeta“, identitetskim tekstovima, dokazima o besprizornim nasrtajima režima na Crkvu i vjernike.

Portal je nebrojeno puta bio izložen hakerskim napadima, posebno u vrijeme krupnih političkih dešavanja kada je, suštinski, riječ IN4S-a razbijala disciplinovanu medijsku blokadu.

Ipak, očajničko spinovanje raznih režimskih medijskih specijalaca i kontrahibridnih timova koji se sistemski bave našim radom nisu urodili plodom. Ne damo svetinje.

 

IN4S